- Önce 'yenildik' dedi sonra zafer açıklaması yaptı: Referandum devam ederken YouGov araştırma şirketinin açıkladığı anket sonuçları nedeniyle ayrılık kampanyasının ateşli savunucularından İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage bir televizyon kanalına 'yenildik' açıklaması yaptı. Ancak ilk sonuçlarda ayrılıkçıların önde gittiğini gören Farage, sadece üç saat sonra zafer konuşması yaptı.

farage
- Referandum bitti şimdi ne olacak: Dünyanın merak ettiği soruya uzmanlar şu yanıtı verdi: "İngiltere'nin Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesi gereğince AB Konseyi'ne kararı bildirmesi gerekiyor. Bundan sonra AB ile İngiltere masaya oturacak ve müzakereler başlayacak. En az 2 yıl sürmesi beklenen müzakereler süresince İngiltere AB üyesi olarak kalmaya devam edecek."

- Sterlin 35 yılın en düşük seviyesinde: İngiliz para birimi, referandum sonrasında rekor hızda düşerek dolar karşısında 1985'ten bu yana en zayıf seviyesine indi.

- Piyasalarda 'Kara cuma': İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı global olarak piyasalarda çalkantıya neden oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerinden görülen sert kayıplara paralel kur ve faiz yükseldi.

- Sağcı liderler 'sıra bizde' dedi: İngiltere'nin referandum sonucu Avrupa'nın aşırı sağcılarını harekete geçirdi. İlk olarak Hollanda’da aşırı sağcı parti lideri Geert Wilders, “İngilizler için yaşasın! Şimdi sıra bizde. Hollanda referandumu zamanı”dedi. Fransa'da ise 'Frexit' sesleri yükseldi.

wilders
- Avrupa'dan ilk tepkiler: AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker İngiltere'ye AB'den çıkmak için bir an önce harekete geçmeleri çağrısında bulunurken, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "27 üye olarak birliğimizi devam ettirmeye kararlıyız" dedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının “domino etkisi” yapacağını düşünmediklerini söyledi ve ekledi: Şok etkisi yaratmadı.

- Başbakan'dan istifa açıklaması: AB'de kalma yanlısı olan Başbakan David Cameron sonuçların kesinleşmesinden sonra kameraların karşısına geçti. Cameron, Downing Street 10 numaradaki başbakanlık konutu önünde müzakere sürecini yürütemeyeceğini söyledi ve 3 ay sonra görevini bırakacağını açıkladı.

downing
- Almanya'dan toplantı çağrısı: Almanya, Avrupa Birliği'nin kurucu üyesi olan 6 ülkenin Dışişleri Bakanlarını yarın toplantıya çağırdı.

- Avrupa'da deprem etkisi: Avrupa Parlamentosu salı günü olağanüstü toplantı yapma kararı aldı.

- Türkiye'den ilk tepki İngiliz vatandaşı Mehmet Şimşek'ten: Başbakan Yardımcısı Şimşek resmi Twitter hesabından ‘Brexit’ etiketiyle İngilizce olarak paylaştığı tweet’te, “Pandora’nın kutusunu açmak istemezsiniz… Ama çoktan açıldı” yazdı.

- Ayrılıkçıların önemli isminden açıklama: AB'den ayrılma yönünde yürütülen kampanyanın en etkili ismi Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson, Britanya’nın Avrupa’nın bir gücü olmayı sürdüreceğini söylerken Başbakan Cameron'ın istifasına üzüldüğünü belirtti.

johnson
- İngiltere’yi bekleyen yeni kriz 'İskoçya ve Kuzey İrlanda': Referandumun sonuçları AB'de kalma yanlısı İskoçya ve Kuzey İrlanda'yı mutlu etmedi. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon kameralar karşısına geçti ve ülkesinin Birleşik Krallık'tan ayrılmak için bağımsızlık referandumuna gidebileceğinin sinyalini verdi.

sturgeon
- İspanya'dan şaşırtan talep: İngilizlerin Avrupa Birliği'nden çıkış kararı almasının ardından İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo Cebelitarık Boğazı'nın egemenliğinin geçici olarak Madrid ve Londra arasında paylaşılmasını istedi.

LİDERLERDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR


- İlk açıklama yapanlardan biri Almanya Başbakanı Angela Merkel oldu. Merkel, İngiltere'in kararından derin üzüntü duyduğunu söyledi.

- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere’nin kararının “Avrupa'yı ciddi bir sınava tabi tuttuğunu” söyledi. Hollande, “Bu acı seçime saygı duyuyorum. Fransa bu dost ülke ile çalışmayı sürdürecek” dedi.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İngilizlerin tercihinin ‘anlaşılır’ olduğunu belirtip, “Kimse daha zayıf ekonomileri beslemek istemez” dedi.

- ABD Başkanı Barack Obama İngiltere halkının AB'den ayrılma kararına saygı duyduğunu ve iki ülke arasındaki “özel ilişkinin” süreceğini söyledi.

- Başbakan Binali Yıldırım İngiltere'deki referandum kararı ile ilgili konuştu. “İngiliz halkının aldığı karar ümit ederim hayırlı bir karar olur” diyen Başbakan “Avrupa Birliği bu mesajı iyi okumalı. Gelecek vizyonunu gözden geçirmelidir. Biz AB'nin güçlenerek gelecekte devamından yanayız. AB daha kucaklayıcı bir gelecek aramalı” yorumunda bulundu.

- İtalya Başbakanı Matteo Renzi Twitter hesabında “AB’yi daha insani ve daha adil yapmak için çalışmalıyız. Ama Avrupa bizim evimiz ve geleceğimiz” mesajını paylaştı.

İLGİLİ HABERİngiltere'nin AB'den çıkmasına liderlerden ilk yorumlarİngiltere'nin AB'den çıkmasına liderlerden ilk yorumlar


İLGİLİ HABERİngiltere AB'den ayrılıyor... Peki şimdi ne olacak?İngiltere AB'den ayrılıyor... Peki şimdi ne olacak?

İLGİLİ HABERİngiltere'nin AB referandumu: Şok sonuca yıldırım baskıİngiltere'nin AB referandumu: Şok sonuca yıldırım baskı

İLGİLİ HABERİngiltere Başbakanı David Cameron: İstifa edeceğimİngiltere Başbakanı David Cameron: İstifa edeceğim

İLGİLİ HABERİngiltere'yi bekleyen yeni kriz: İskoçya ve Kuzey İrlanda bağımsızlık ilân eder miİngiltere'yi bekleyen yeni kriz: İskoçya ve Kuzey İrlanda bağımsızlık ilân eder mi

İLGİLİ HABERİngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ilk tepkilerİngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ilk tepkiler