Rusya Devlet Başkanı İngilizlerin tercihinin 'anlaşılır' olduğunu belirtip, "Kimse daha zayıf ekonomileri beslemek istemez" dedi.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının hem Avrupa hem de Rusya için sonuçları olacağını söyleyen Putin, Brexit'in Rus ekonomisi üzerindeki etkilerini minimum düzeye çekmeye çalışacakları da kaydetti.

MERKEL: DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUM


Sakinlik sürecinin gerekli olduğuna dikkat çeken Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’in kararından derin üzüntü duyduğunu söyledi. Merkel, AB’nin varlık nedeninin unutulmaması gerektiğini söyledi. “Tekrar tekrar AB’nin aldığı istikamet nedeniyle şüpheleri olan insanlarla karşılaşıyoruz” diyen Merkel, “AB’nin insanların hayatlarına katkı sunabileceği duygusunu sağlamak zorundayız” şeklinde konuştu.

HOLLANDE: ACI SEÇİM


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere'nin kararının “Avrupa’yı ciddi bir sınava tabi tuttuğunu” söyledi. Hollande, “Bu acı seçime saygı duyuyorum. Fransa bu dost ülke ile çalışmayı sürdürecek” dedi.

OBAMA: KARARA SAYGI DUYUYORUM


İngiltere’nin AB’den çıkma kararı hakkında açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama İngiltere halkının AB’den ayrılma kararına saygı duyduğunu ve iki ülke arasındaki "özel ilişkinin" süreceğini söyledi.

Obama yazılı açıklamasında "Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği, Kuzey İrlanda, Büyük Britanya ve Avrupa’da mevcut istikrar, güvenlik ve refahı sürdürmek için ilişkilerine yönelik müzakerelere başlarken, ABD'nin vazgeçilmez ortakları olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: ÜMİT EDERİM HAYIRLI BİR KARAR OLUR


Başbakan Binali Yıldırım İngiltere’deki referandum kararı ile ilgili konuştu. “İngiliz halkının aldığı karar ümit ederim hayırlı bir karar olur” diyen Başbakan “Avrupa Birliği bu mesajı iyi okumalı. Gelecek vizyonunu gözden geçirmelidir. Biz AB’nin güçlenerek gelecekte devamından yanayız. AB daha kucaklayıcı bir gelecek aramalı” yorumunda bulundu. Yıldırım, Türkiye’nin AB macerasına ilişkin olarak ise “Türkiye’nin tam üyelik müzakereleri tamamlandığında tam üyelik kararını Türk halkı verir” dedi.

RENZİ: AVRUPA BİZİM EVİMİZ


İtalya Başbakanı Matteo Renzi Twitter hesabında "AB'yi daha insani ve daha adil yapmak için çalışmalıyız. Ama Avrupa bizim evimiz ve geleceğimiz" mesajını paylaştı.