Taarruzun ilk haftasında Musul kentine giderek daha fazla yaklaşan Irak ordusu ve Iraklı Kürt güçler IŞİD'in elindeki 80'e yakın yerleşim yerini geri aldı.

IŞİD'in Irak'taki varlığını ortadan kaldırmayı amaçlayan Musul taarruzu, muhtemelen ABD'nin ülkeyi 2003'te işgal etmesinden bu yana Irak'taki en büyük meydan ve kent savaşına yol açacak.

Yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı kentte başlayacak çatışmalar Birleşmiş Milletler tahminlerine göre 1 milyon kişinin evlerini terk etmesine yol açarak geniş kapsamlı bir insani yardım operasyonu gerektirebilir. Şu ana kadar Musul ve çevresinde 7 bin 400 kişinin evlerinden kaçtığı tahmin ediliyor.

p321IŞİD'in dün Ezidi kenti Sincar'a yaptığı saldırıda iki saat süren çatışma sonunda en az 15 IŞİD militanının öldürüldüğü ve araçlarının tahrip edildiği açıklandı.

Musul'a saldıran hükümet gücü, 30 bin Irak askeri ve ABD, Fransız ve İngiliz uçaklarının desteklediği ABD özel kuvvetlerinden oluşuyor. Kentte 5 bin ile 6 bin arasında İslamcı militan bulunduğu tahmin ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davis, Irak askerleri ve peşmergelerin Musul'a doğru güçlü bir ilerleme kaydettiklerini ancak sert direnişle karşılaştıklarını söyledi.

IŞİD ÜLKE GENELİNDE SALDIRILAR YAPIYOR


Öte yandan IŞİD militanları batı Irak'ta, Ürdün ve Suriye sınırları yakınındaki Rutba kasabasındaki hakimiyetlerini, Pazar gecesi yaptıkları saldırılarla genişlettiler.

IŞİD saldırısının, Musul harekatından kaynaklanan askeri baskıyı hafifletmek için düzenlendiği tahmin ediliyor.

Sünni IŞİD militanların, ABD'ye ve Irak ordusuna karşı olan Rutba'daki hakimiyetini kasabanın üçte ikisine kadar genişlettiği bildirildi.

Sincar gibi, Cuma günü Kerkük kentine yapılan büyük çaplı IŞİD saldırısının da yine Musul'daki baskıyı saptırmayı amaçladığı belirtiliyor.