Yaklaşık bir yıl boyunca IŞİD'in elinde kalan Palmira'da tamamen yerle bir edilen eserler olmasına karşın, antik kentin korkulan boyutta hasar almadığı görülüyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco'nun Dünya Mirasları listesinde olan Palmira, Mayıs 2015'te IŞİD'in denetimine geçmişti.

Foto: Reuters


Suriye Müzeler ve Tarihi Eserler Genel Müdürü Maamun Abdülkerim, Fransız haber ajansı AFP'ye "En kötü senaryoya hazırlanmıştık. Ancak antik kentin genel yapısı yerinde duruyor" dedi. IŞİD'in esirleri öldürdüğü amfitiyatroda büyük bir hasar olmadığı ifade ediliyor.

Foto: Reuters


Palmira'nın geri alınmasının ardından bir açıklama yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, IŞİD'e karşı elde edilen bu kazanımı "Terörle savaşta önemli bir adım" olarak nitelemişti.

Foto: Reuters


Suriye ordusu, kentin kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini ifade ediyor.
Ordunun yanı sıra karadan Şii milisler ve havadan da Rus savaş uçakları Palmira harekatına destek vermişti.

Foto: Reuters


Harekatın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğü belirtilen Esad'ın, Putine'e "Rusya'nın desteği olmasaydı Palmira'nın geri alınması mümkün olmazdı" dediği Kremlin tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Foto: Reuters


Unesco, Palmira için "Antik dünyanın en önemli kalıntılarından birisi" diyor. IŞİD, Mayıs 2015'te Palmira'yı ele geçirdikten kısa bir süre sonra, antik kentten sorumlu arkeoloğu öldürmüştü. Örgüt militanlarının Palmira'daki tarihi eserleri balyozlarla parçalarken çekilmiş fotoğrafları da IŞİD'e yakın sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmıştı.

Foto: Reuters


Antik kent Palmira Suriye içerisinde askeri açıdan da stratejik bir öneme sahip. Kent, Deyr ez Zor ile başkent Şam arasındaki bağlantıyı sağlayan yerleşim yeri. Suriye'deki muhalif gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Palmira harekatında yaklaşık 400 IŞİD militanının öldürüldüğünü aktarıyor.

Foto: Reuters


Rusya Savuma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Palmira harekatı süresince, Rus savaş uçaklarının IŞİD'e ait 158 hedefi imha ettiğini söylemiş ve 100'ün üzerinde militanın öldürüldüğünü açıklamıştı.

BBC