ERDOĞAN'IN "PİS KADIN" DEDİĞİ BAKAN, RED VERDİ


Mutabakata red oyu veren bakanlardan biri, İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked.

Shaked, 2014 yılında milletvekili olduğu dönemde Filistinlilerle ilgili ırkçı ifadeler kullanmış, buna tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "sen pis bir kadınsın" demişti.

Erdoğan, "Sen nasıl kadınsın ya? Sen ne pis kadınsın, senin genlerinde başka bir şey var. Sen, 'bütün Filistinli anneler ölmelidir' nasıl dersin?" diye konuşmuştu.

Mutabakata "red" oyu verenlerden biri de, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman oldu. Lieberman, daha önce Dışişleri Bakanlığı görevindeyken de, Türkiye aleyhtarı çıkış ve politikaları ile dikkat çekmişti. Türkiye ile yaşanan "alçak koltuk" krizi de, Lieberman'ın bakanlığı döneminde yaşanmış, Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türk Büyükelçisi'ni "alçak koltuğa" oturtarak, diplomatik usulleri hiçe saymıştı.

Mutabakat aleyhine oy kullanan üçüncü Bakan ise, İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett oldu. İsrail koalisyon hükümetinde yer alan Habayit Hayehudi Partisi'nin liderliğini de yapan Bennett, mutabakatın "tazminat bölümüne" katılmadığını açıklamıştı. Bennett, Türkiye ile uzlaşmadan yana olduğunu söylemiş, "Ancak terör saldırısı faillerine tazminat İsrail'in gelecekte pişmanlık duyacağı bir şey" açıklaması yapmıştı.

TBMM'NİN ONAYI GEREKİYOR


İsrail ile mutabakat metninin ilk adımlarının atılması için, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin onayının yanısıra, Türkiye'de de TBMM'nin onayı da gerekiyor. TBMM onayının ardından, mutabakatın ilk adımı olarak, Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atayacaklar.

Anlaşmanın ikinci adımı olan İsrail'in Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödemesi için ise, yine TBMM'den geçirilecek yasa beklenecek. İsrail, Mavi Marmara'da 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan müdahalede emri veren siyasetçiler, müdahaleyi planlayan ve yapan İsrailli ordu mensupları hakkında Türkiye'deki tüm yargı yollarının kapatılmasını istemişti. Bunun da bir yasa yoluyla gerçekleştirilmesini talep etmişti. Türkiye'nin kabul ettiği bu şart için, TBMM'den yasa geçirilecek. Yasa geçtikten sonra da İSrail 20 milyon dolarlık fonu Mavi Marmara mağdurlarına dağıtılmak üzere Türkiye'ye aktaracak.

Anlaşmanın üçüncü adımı olan Türkiye'nin Gazza'ye yönelik yardımları konusunda ise, İsrail ablukayı kaldırmayı reddetmiş, Türkiye'nin bu konudaki şartını geri çekmesi üzerine, Türk yardımlarının İsrail'in AŞtod limanında "güvenlik taramasından geçirildikten sonra" Gazze'ye gönderilmesi kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede Türkiye'nin ilk yardımları da yola çıkarıldı.