Kanser tedavisinde büyük bir adım atıldı. Henüz semptomları oluşmadan vücutta kanser olup olmadığını tespit edebilen basit bir kan testi geliştirildi.

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, Swansea kentindeki İngiliz Bilim Festivali'nde (British Science Festival) açıklanan test, bir duman dedektörüne benzetiliyor. Zira test direkt olarak kanseri değil, kanserli vücuttaki kırmızı kan hücrelerinde yaşanan mutasyonu tespit ediyor.

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıcı olarak görülüyor. Tümor henüz vücudun tek bir bölgesinde iken bunun ameliyatla temizlenme şansı çok yüksek oluyor. Ancak kanser diğer organlara sıçradığında hastanın tedavi şansı düşüyor.

TESTİN ÜCRETİ 140 TL


Bilim insanlarının geliştirdiği bu test 35 sterlinlik (yaklaşık 140 TL) düşük maliyetiyle ve uygulama kolaylığı nedeniyle hastalıkla mücadelede büyük bir şans olarak nitelendiriliyor.

Testi geliştiren ekibin başındaki isim olan Profesör Gareth Jenkins, "Testi bir tür duman dedektörüne benzetebiliriz. Zira dedektör size yangın olup olmadığını söylemez ama yangının ikincil ürünü olan dumanı haber verir. Yangın olmadan duman olmaz diyebileceğimiz gibi kanser olmadan hücrede mutasyon olmaz da diyebiliriz" diyor.

4 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR


Swansea Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırma ekibi testi geliştirebilmek için 4 yıldır çalışıyor. Bu süre içinde 300 sağlıklı kişi ve yemek borusu kanseri olan hasta üzerinde test kullanılmış.

Test, kırmızı kan hücreleri yüzeyindeki protein mutasyonunu tespit ediyor.

Sağlıklı kişilerde bir milyon kırmızı kan hücresinden sadece 5'i mutasyona uğrarken, kanser hastalarında bir milyon hücreden 50 ila 100 arasında mutasyona uğruyor.

Profesöt Jenkins testin hastalık üzerinde büyük etkisi olacağına inandığını belirtiyor.