Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ
Cenevre'de sağlanan anlaşma, bu kez de Hamas'a takıldı. İsrail Savunma Bakanı Yaalon, Türkiye'nin "hala Hamas'ın dış terör merkezinin İstanbul'da olduğunu" söyleyerek, "Türkiye bizim koşullarımızı yerine getirmezse kriz çözülmez" dedi.

 

İsviçre'de iki gündür devam eden görüşmelerin ilk gününde tazminat konusunda uzlaşma sağlanmış, İsrail'in oluşturulacak özel bir fona 20 milyon dolar yatırması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Taraflar, fondaki bu paranın Mavi Marmara mağdurları için harcanması, İsrail'in doğrudan mağdurlarla muhattap olmaması, fondan kimin ne kadar tazminat alacağına ilişkin ayarlamaları Türk hükümetinin yapması konusunda uzlaşmıştı.

Ancak görüşmelerin ikinci gününde, Hamas üyelerinin İstanbul'daki varlıkları konusunda sorun çıktı.

 

İSRAİL SAVUNMA BAKANI SERT KONUŞTU
İsrail Savunma Bakanı Yaalon yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına Türkiye'nin neden olduğunu öne sürerek, "ilişkilerin bozulması (Cumhurbaşkanı) Erdoğan'ın inisiyatifiyle oldu" dedi.

Türkiye'nin bugünlerde Rusya ile yaşadığı kriz ve İsrail'in doğalgazına duyduğu ihtiyaç nedeniyle ilişkileri düzeltmeye çalıştığını da söyleyen Yaalon, "Türkiye ile anlaşmaya varabilir miyiz emin değilim. Krizi çözmek için Türkiye'nin bizim şartlarımızı yerine getirmesi gerekir" dedi.