Konsey'in 15 üyesi Kuzey Kore'nin en büyük ihracat ürünü olan kömürün dışa satışını yüzde 60 oranında azaltacak bir yaptırımı oybirliğiyle kabul etti. Karara göre bu ülkenin yıllık kömür satışı 400.9 milyon dolar ya da, 7.5 milyon tonla sınırlandırıldı.

ABD'nin taslağını hazırladığı karar, adı Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti (DKPR) olan Kuzey Kore'nin bakır, nikel, gümüş ve çinko ihracatını ve heykel satışlarını da yasaklıyor.

Kuzey Kore özellikle Afrika ülkelerine sattığı çok büyük boyutta ve sosyalist ülkelerde moda olan tarzda yapılmış heykelleriyle meşhur.

ABD'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Büyükelçi Samantha Power yaptırımların başarısı hakkında gerçekçi olduklarını söyledi. Power, "New York'ta alınan hiçbir karar bugünden yarına Pyongyang'ın nükleer silah peşinde koşmasına engel olmayacak.

Ancak bu yaptırım, Güvenlik Konseyi'nin kararlarına kafa tutan Kuzey Kore rejimine şimdiye kadar karşılaşmadığı kadar ağır maliyetler getirecektir" dedi.

"Toplamda bu yaptırımlar Kuzey Kore'nin yasaklanmış olan silah programını sürdürmesi için gerek duyduğu döviz miktarını yılda en az 800 milyon dolar azaltacaktır. Bu miktar Kuzey Kore'nin toplam ihracat gelirlerinin yüzde 25'ini oluşturuyor."

Kuzey Kore nükleer ve balistik füze denemeleri nedeniyle 2006 yılında bu yana BM yaptırımlarına maruz kalıyor. Pyongyang en son nükleer deneyi 9 Eylül'de yaptı.

Dünyaya kapalı bir ülke olan Kuzey Kore ile demokratik ve zengin bir ülke olan Güney Kore teknik olarak hâlâ savaş halindeler. Bunun nedeni, 1950-1953 Kore Savaşı'nın bir barış anlaşması ile değil, sadece bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermiş olması.

Diplomatik kaynaklar, Kuzey Kore'den kömür alan tek ülke olduğu bilinen Çin'in, yeni yaptırımlar karşısında ithalatını geçen yıla kıyasla 700 milyon dolar azaltacağını söylediler.