Independent'ta yer alan habere göre, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracının yüksek çözünürlük fotoğrafları kulllanılarak, bir zamanlar 17 bin kilometrelik dev nehirler olduğuna inanılan alanlar keşfedildi. Bilim insanları, Arabia Terra adı verilen Mars'ın bu bölgesinin Mars'ın dağları ve düzlükleriyle sınırlanan devasa taşkın bir ova, sel yatağı olduğuna inanıyorlar.

İLGİLİ HABERMars görevinden uzaylı aramaya NASA'nın tüm araştırmaları artık ücretsiz ve çevrimiçiMars görevinden uzaylı aramaya NASA'nın tüm araştırmaları artık ücretsiz ve çevrimiçi


Jeoloji dergisinde araştırması yayımlanan Joel Davis, teorisini " Arabia Terra'daki erken Mars dönemindeki iklim modelleri yağmur oluşumu tahmin edilebilir kılıyor ve şimdiye kadar bu teoriyi destekleyecek çok az jeolojik kanıt bulunmaktaydı. Bu Mars'ın hiçbir zaman sıcak ve nemli olmadığını fakat geniş boyutta buzullarla kaplanmış donmuş bir gezegen olduğu fikrine öncülük etmişti. Biz şimdi, Mars'ın kuru ve soğuk bir yapıdan çok yaşam için uygun ortam olan nemli ve sıcak bir iklime sahip olduğu fikrini destekleyecek, geniş nehir sistemleri bulduk. " diye açıklıyor.

mars

London College Üniversitesi'nden Davis, Mars'taki ters nehir kanallarının Dünya'daki görülenlerle benzer özelliklere sahip olacak şekilde, 30 metre yüksekliğinde ve 2 km genişliğinde olduğunu söylüyor. " Nehirlerin 3,9 ila 3,7 milyar yıl önce aktif olduğunu düşünüyoruz, fakat yapay hızla görünmeden önce yavaş yavaş kurudu ve milyarlarca yıl korunmasında, günümüzde olabilecek herhangi bir antik biyolojik materyalin muhafaza etmesi potansiyeli var."

mars2

Araştırmaya katılan bilim insanlarından biri olan, Open Universitesi'den Dr. Matthew Balme ise sel yataklarının Mars'ta bir zamanlar yaşam olduğuna dair bilimin en büyük sorularından birinde anahtar rol oynayabileceğini düşünüyor: " Aslında Aram Dorsum adı verilen bu ters kanallarından birine, Avrupa Uzay Ajansı'nın 2020'de görevine başlayacak ExoMars Rover görevi çerçevesinde yapılacak inişle cevaba aday olabilecek."

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

İLGİLİ HABERİnsanlar 2025'te Mars'a ayak basacakİnsanlar 2025'te Mars'a ayak basacak


İLGİLİ HABERElin oğlu Mars'a araç gönderiyor, biz 21. yüzyılda darbeyle uğraşıyoruzElin oğlu Mars'a araç gönderiyor, biz 21. yüzyılda darbeyle uğraşıyoruz


İLGİLİ HABEREvrende yalnız olabilirizEvrende yalnız olabiliriz