Putin'den sonra Rusya'daki ikinci adam olan Başbakan Dimitriy Medvedev, Suriye’de başlatılacak olası bir kara harekatının 3. dünya savaşına davet çıkarma anlamına geleceğini savundu  ve “ABD, Rusya ve hatta Türkiye dünya savaşı çıkmasını önlemeli” dedi.

[caption id="attachment_1087117" align="alignleft" width="600"] FOTO:Reuters/Arşiv - Münih'teki toplantıda konuşan Medvedev "yeni bir dünya savaşı" uyarısında bulundu.[/caption]

Almanya’nın Münih şehrindeki 52. Güvenlik Konferansı öncesi açıklamalarda bulunan Dimitri Medvedev “Suudi Arabistan Suriye’ye karadan girdiği takdirde bölgedeki başka ülkeler de otomatik olarak ihtilafa iştirak edecektir. Bu yüzden hem ABD, hem de Suudi Arabistan onlarca yıl devam edecek ve hatta tüm dünyayı içine çekecek yeni cihan harbi çıkmasını istiyor mu? Bilindiği üzere özellikle Arap dünyasında böyle bir savaş bir kere patlak verdiğinde herkes herkese karşı savaşmaya başlar” diye konuştu. Medvedev, “Suriye’de patlak verebilecek savaş kimsenin çıkarına olamayacağına göre ABD ve Rusya’nın ve hatta belirli çekincelerle Türkiye’nin de uyguladığı sert adımlarla taraflar görüşme masasına çekilmeli. Üçüncü Dünya Savaşı başlamasının kimse tarafından istenmediği düşünüyorum” dedi.

"BÖYLE BİR SAVAŞI ÇABUK KAZANMAK MÜMKÜN DEĞİL"


Alman Handelsblatt gazetesine konuşan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, yeni bir dünya savaşı başlatmaktansa, tüm güçlerin Suriye'deki savaşı sona erdirmek için müzakere masasına oturması gerektiğini kaydetti.

Olası kara operasyonlarının, savaşın tüm bileşenlerini içereceğini söyleyen Medvedev, "Bu yüzden de Amerikalılar ve Arap ortaklarımız kalıcı bir savaş isteyip istemedikleri konusunda iyi düşünmeli. Eğer bu savaşı kolayca kazanabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar, hele de herkesin birbiriyle savaştığı Arap coğrafyasında." diye konuştu. Medvedev, "Yeni bir dünya savaşı başlatmak yerine; tüm taraflar, acımasız önlemler de dahil edilerek görüşme masasına oturtulmalı" diye ekledi.

"RUSYA VE ABD ATEŞKES İÇİN BASKI UYGULAMALI"


Dmitriy Medvedev, Rusya ve ABD'nin ateşkesi garanti altına almak için çatışmanın tüm taraflarına baskı uygulaması gerektiğini söyledi. Suriye'deki istikrarsızlıktan ABD, Suudi Arabistan ve bazı Avrupa ülkelerini sorumlu tutan Rusya Başbakanı, "Belki, Esad demokrasi örneği değil ancak orada acımasız kampanyayı başlatmak yerine bu ülkede seçimlerin yapılmasını teşvik etmek gerekirdi. Siyasilere yönelik farklı değerlendirmemiz olabilir ancak bu, ülkeyi işgal etmek veya ülkeyi içinden yakmak için bir bahane olamaz. Ülkeyi iç savaş sardı. Şiiler Sünnilerle, Sünniler diğerleriyle, Dürzî, Hıristiyan, Aleviler ile bozuştu. Bunun kime yararı var?" yorumunda bulundu.

"Orada yaşananlar sorunu yaratmanın ne kadar kolay, çözmenin ise ne kadar zor olduğunu gösteriyor" diyen Medvedev, "Bir anda mevkidaşlarımız, Esad'ın kötü davrandığına karar verdi. Dış politikada böyle bir terime yer varsa eğer, kimleri kastettiğimizi doğrudan söyleyeceğim. ABD'li ortaklarımızı, bazı Avrupalı ortaklarımızı ve örneğin Suudi Arabistan dahil Arap ortaklarımızı kastediyorum." ifadelerini kullandı.

"KARA OPERASYONUNA KATILMAYACAĞIZ"


Suriye'de Rus askeri uzmanların bulunduğunu ancak Rus ordusunun bu ülkede kara operasyonuna katılmayacağını kaydeden Medvedev, "Biz kara operasyonuna katılmak istemiyoruz, orada sadece uzmanlarımız var." şeklinde kaydetti. Rus hava operasyonunun kısıtlı olduğunu ifade eden Rusya Başbakanı, "Elbette zaman sınırı var." diye konuştu.

Rusya'nın kendi ulusal çıkarlarını korumak için Suriye'deki çatışmaya müdahil olduğunu hatırlatan Medvedev, söz konusunun aşırı dincilerle mücadele olduğunu belirterek, "Suriye'ye kimlerin gittiğini biliyoruz. Onlar tamamen zombileşmiş caniler olarak geri dönecek ve daha önce Kafkasya'da, Moskova ve diğer kentlerimizde, Paris'te ve ABD dahil dünya genelinde yaptıklarını yine ülkemizde yapacaklar. Bu yüzden Rusya Devlet Başkanı tarafından, Suriye Devlet Başkanı'nın talebine olumlu yanıt verme ve bu askeri operasyona katılma kararı alındı." dedi.