Almanya Başbakanı Angela Merkel Köln'de yılbaşı gecesi kadınlara toplu cinsel saldırıda bulunan yabancıların sınırdışı edilebileceğini açıkladı. Merkel Alman yasalarına uymak istemeyenlere net bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

Foto: Reuters


Yılbaşı gecesi Köln kentinde yaklaşık 80 kadın, toplu halde gezen erkekler tarafından sözle ya da elle tacize uğradıklarını söylemiş ve şikayette bulunmuştu. Cinsel saldırı ve gasp şikayetinde bulunan kadın sayısı daha sonra 121'e çıktı. Polis şikayetlerin dörtte üçünün cinsel taciz olduğunu, iki de tecavüz vakası yaşandığını açıkladı. Kentin ana tren istasyonu meydanında yaşanan saldırıları bin kadar sarhoş ve saldırgan gencin katıldığı belirtiliyor. Polis saldırılara karışanların "Arap ve Kuzey Afrikalı görünümlü" olduklarını açıklamıştı.

Foto: Reuters

NET BİR MESAJ VERMEK GEREKİYOR


Olaylara ilişkin bir açıklama yayınlayan Merkel "Yılbaşında yaşananlar kabul edilemez. Bu iğrenç suç eylemlerini Alman Devleti kabul etmeyecek. Hiçbir koruma olmadan kadınların başkalarının merhametine bırakıldığı duygusu benim için de kişisel olarak tahammül edilemez" dedi. Merkel "Bu nedenle yaşanan her şeyin masaya getirilmesi önemli. Bizim yasalarımıza uymaya hazır olmayanlara net bir mesaj vermek amacıyla Almanya'dan sınırdışı edilmelerle ilgili gerekli olan adımları atıp atmadığımızı tekrar tekrar incelemeliyiz" diye devam etti.

Foto: Reuters

TÜM YABANCILAR SINIRDIŞI EDİLEBİLİR


Saldırganların "Arap ya da Kuzey Afrikalı görünümlü" olduğu iddiası geçen yıl bir milyondan fazla göçmen ve mülteci kabul eden Almanya'da telaşa neden oldu. Alman Adalet Bakanı Heiko Maas saldıralara karışan tüm yabancılar için sınırdışı edilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Şu ana kadar 16 şüphelinin kimliği belirlendi ancak henüz gözaltına alınan yok. Almanya'nın Hamburg ve Stuttgart kentlerinde de benzer saldırılar yaşandı.

BBC