Operasyona ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri desteği altında Peşmerge, Irak rejim güçleri ve müttefik kuvvetler katılıyor.

Resmî devlet televizyonu El Irakiye'de konuşan Abadi, harekâtın gece saat 01.40 itibarıyla başladığını ve Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti.

abadi Abadi'nin yanında Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz yüksek rütbeli subay yer aldı.


Musul'a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı'nın eteğindeki köylere top atışı yapıldığı öğrenildi. Kent üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.

Şehrin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi’ndeki Zerdek Dağı’nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı.

Abadi, sabah bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Zafer zamanı geldi, Musul'u özgürleştirme operasyonu başladı" dedi.

İLGİLİ HABERSon dakika... Bölgeye ABD askerleri de geldiBölgeye ABD askerleri de geldi


ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'un açıklamasına göre; Musul Operasyonu'na katılacak kara gücü sayısı 30 bini buldu. McGurk, askeri destek, insani yardım ve istihbarat desteği sağlayan 39 ülkenin Irak'taki operasyonla bağlantılı olduğunu söyledi. Irak'taki ABD güçlerinin sayısı ise 4 bin 500.

OPERASYON MUHTEMELEN HAFTALAR SÜRECEK


ABD öncüğünde IŞİD'e karşı gerçekleştirilen Doğal Kararlılık Operasyonu Komutanı Korgeneral Stephen Townshed, "Irak'ın ikinci büyük şehri Musul'u ele geçirme operasyonu muhtemelen haftalar sürecek. Belki de daha uzun. Bu, uzun ve zorlu bir savaş olacağını gösteriyor. Fakat Iraklılar bunun için hazırlandı ve biz de onları yanında duracağız" dedi.

PKK MİLİTANLARI DA OPERASYONDA İDDİASI


ABD ve İran arasında yapılan anlaşmaya göre; PKK'lı teröristlerle Şii Haşdi Şabi milislerinin Irak ordusu çatısı altında operasyona katılacağı öne sürüldü.

Geçen günlerde Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu'nda Ezidileri temsil eden Milletvekili Şeyh Şemo da, PKK'lıların Haşdi Şabi çatısı altında harekâta dâhil olacağını iddia etmişti.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Türkiye Haşdi Şabi milislerinin harekâtta yer almasına karşı çıkıyor. Zira bu örgüte mensup militanların Irak'ın Felluce şehrinin IŞİD'den temizlenmesi operasyonu sırasında insan hakları ihlâlleri gerçekleştirdiği öne sürülüyor. Haşdi Şabi üyelerinin, Felluce'de IŞİD'e karşı savaştan kaçan Sünnilere işkence yaptığı ve hatta sivilleri öldürdüğü iddia ediliyor.

NİNOVA MUHAFIZLARI DA HAREKÂTA KATILIYOR


Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını açıkladı.

2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyleyen Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.




İLGİLİ HABERABD'den flaş Musul Operasyonu açıklamasıABD'den flaş 'Musul' açıklaması!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yakınlığıyla bilinen Rudaw sitesine konuşan Kürt Zeravani Özel Kuvvetler Komutanı Aziz Waisi, IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin bugünkü operasyonu şahsen yönettiğini söyledi.

Peşmerge güçlerinin yaklaşık 4 bin savaşçıyla operasyona katıldığı belirtildi. Peşmerge Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde Peşmerge'nin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun IŞİD'e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Peşmerge güçlerine komuta eden Cemal İminiki, Rudaw'ın cephe hattından bildiren muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul gibi bir şehre ilişkin tahmin yürütemezsiniz. IŞİD'in Musul'da önemli bir gücü var. Ramadi, Tıkrit, Beyci gibi Irak şehirlerinden kaçan birçok militanın Musul'da olma ihtimali var. Iraklılar ve Koalisyon'la bir anlaşmamız var. Peşmerge Musul'a gitmeyecek" dedi.

IŞİD ŞEHRİ PATLAYICILARLA DOLDURDU


Musul harekâtına karşı boş durmayan dinci terör örgütünün tüm yolları ve köprüleri kapattığı öne sürüldü. IŞİD'lilerin kente patlayıcılar yerleştirdiği dün gündeme gelmişti.

Öte yandan, IŞİD, kaçma teşebbüsünde bulunan örgüt üyeleri için infaz emri verdi.

İLGİLİ HABERIŞİD Musul harekâtına karşı bu önlemleri aldıIŞİD Musul harekâtına karşı bu önlemleri aldı!

IŞİD sorumlularına, “cepheleri boşltamayı düşünen ya da kaçmayı planlayan her örgüt üyesinin öldürülmesinde tereddüt etmemeleri” talimatı gönderildiği ortaya çıktı.


TÜRKİYE AÇISINDAN BİLHASSA ÖNEMLİ



Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul, Haziran 2014'ten bu yana IŞİD kontrolünde bulunuyor.

Musul'un IŞİD'li teröristlerin eline geçmesi Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. Zira 11 Haziran 2014'te yaklaşık 900 IŞİD üyesi, Türkiye'nin bu şehirdeki Başkonsolosluğu'nu basmıştı.

Özel harekat polisleri tarafından korunan konsolosluk binasından Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 49 kişi rehin alınmıştı.

Rehineler, Türkiye'nin temasları sonucu 20 Eylül 2014'te serbest bırakılmıştı.




İLGİLİ HABERMusul'daki büyük tehlikeMusul'daki çok büyük tehlike!

BM'DEN ÇOK KRİTİK UYARI


Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, bölgede yaşayan 1.5 milyon insanın güvenliğine ilişkin "aşırı kaygı" duyulduğu belirtildi.

Musul, dinci terör örgütü IŞİD'in Irak'ta en önemli kalesi konumunda. Ve şehrin kaybı, yetkililere göre, IŞİD'in bölgede fiili olarak yenilgisi anlamına gelecek.




İLGİLİ HABERFlaş iddia: Musul'u kurtarma harekâtı öncesi operasyonMusul'u kurtarma harekâtı öncesi operasyon!

Musul'da yaklaşık 700 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Tahminler çeşitli olmakla birlikte bölgede IŞİD'in 4 ila 8 bin arasında savaşçısı olduğu sanılıyor.

Musul Harekâtı'na Türkiye katılmıyor. Dün ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri, büyük operasyon öncesi kentin çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmaya başlamıştı.

Operasyonun öncesinde Irak ordusu, havadan on binlerce broşür dağıtarak şehirde yaşayanlara kendi güvenlikleri için gereken önlemleri anlattı.

ABADİ: TSK'NIN KATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ


Dünkü açıklamasında Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden Abadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü.

İLGİLİ HABERIrak Başbakanı Haydar el Abadi kimdir?Irak Başbakanı Haydar el Abadi kimdir?

TSK'nın Başika'daki varlığını 'kabul edilemez' olarak nitelendiren Abadi, Türkiye’deki siyasilerin ‘Irak’ta başka güçler varken, neden biz olmayalım’ yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Irak’ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır.”

basika

TÜRKİYE HAREKÂTTA YER ALMAK İSTİYOR


Irak merkezi hükümetinden gelen açıklamalara rağmen, Türkiye Musul operasyonunda söz sahibi olmak istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Ankara'da yaptığı açıklamada, "Biz Türkiye olarak Musul'da istediğimiz çerçevede gerçekleşecek tüm operasyonlara her türlü katkıyı vereceğimizi söylüyoruz. Güvenliğimizi tehdit edecek her türlü gelişmeye karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanırız" dedi.

Harita Al Jazeera Türkiye'den alınmıştır. Harita Al Jazeera Türkiye'den alınmıştır.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Musul operasyonuna katılma konusunda kararlı olduklarını söylemişti.

Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Musul'u Musulludan alıp birilerine vermenin hesapları var. Biz de 'Hayır' diyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABERAnkara-Bağdat ilişkileri kopma noktasında!Ankara-Bağdat ilişkileri kopma noktasında!

İLGİLİ HABERIrak krizinde gerilim tırmanıyor!Irak krizinde gerilim tırmanıyor!