Telegraph'ın haberine göre; İngiltere'de bulunan Ulusal Bilgisayar Müzesi'nden gönüllü mühendis John Whetter, e-Bay'deki ilanı görünce cihazın bahsedildiği gibi sade bir telgraf makinesi olmadığını fark etti.

Ulusal Bilgisayar Müzesi, ilanın sahibini Essex bölgesinde bulmuş. Ürünü satan kadın, müze yetkililerine bir barakada çöplerin altında duran makineyi orijinal taşıma kılıfıyla birlikte göstermiş. Bunun üzerine Whetter, Lorenz 'teleprinter' için 9.5 pound isteyen satıcı kadına 10 pound ödeyerek "Üstü kalsın" demiş.

makine

Uzmanlar, başta sivil kullanım için kullanıldığını sandıkları Lorenz 'teleprinter'ın üzerinde gamalı haç ve askeri seri numarası bulunduğunu fark edince, Hitler'in Rommel gibi generalleriyle iletişim kurduğu sistemin bir parçası olduğunu anlamış.

Cephe hattında şifreli mesajları iletmek için meşhur Enigma sistemi kullanılırken, daha komplike ve ağır olan Lorenz şifreleme sistemi, sabit karargâhlarda ordu komutanlarına daha ayrıntılı stratejik mesajları iletmek için kullanılıyordu.

TEK EKSİK PARÇA MOTOR


Norveç'teki ordu müzesinden ödünç alınacak Lorenz SZ42 şifreleme makinesiyle tesadüfen bulunan teleprinter bir araya getirilince, İngiltere'deki müzede bulunan şifreleme, önleme ve şifre çözme sistemi hemen hemen tamamlanmış olacak.

Haberde, Ulusal Bilgisayar Müzesi'nin, sistemin tek kayıp parçası olan elektrik motorunu aradığı belirtildi.

Müze Müdürü Any Clark, "Bu bize baştan sonra Lorenz şifreleme makinesinin şifre kırma sistemini gösterecek" dedi.