İsrail Başbakanı Netanyahu da anlaşmanın ardından "İsrail'in denizden Gazze ablukasının süreceğini" ve Türk topraklarından İsrail'i hedef alacak "terör faaliyetlerinin" engellendiğini belirtti.

Netanyahu, "Denizden abluka bizim için çok önemliydi. Bu konuda taviz vermeye hazır değildim. (Abluka) konusu Hamas'ın tekrar güçlenmesini önlemek için hayati öneme sahip ve devam edecek" dedi.

İsrail lideri, "anlaşmayla İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının önünün açılacağını" sözlerine ekledi.

TÜRKİYE-HAMAS İLİŞKİSİ FOTOĞRAFIN İÇİNE GİRECEK


Netanyahu, Hamas ile Türkiye arasındaki ilişkinin süreceğini söyledi, ancak hemen ardından şu ifadeyi kullandı: "Türkiye-Hamas ilişkisi, artık fotoğrafın içine girecek..."

Netanyahu'nun bu diplomatik cümlesinin anlamı şu:

Türkiye ile Hamas arasındaki ilişki, bu anlaşmayla birlikte, 'gizli-kapaklı', İsrail'in haberinin olmadığı ve izleyemediği bir ilişki olmaktan çıkıp, İsrail'in de 'bilgisi dahilinde' devam edecek.

İLGİLİ HABERTürkiye Türkiye "Aşdod Limanı"ndan yardımı kabul etti! Peki Mavi Marmara'da 10 kişi neden öldü?

TÜRKİYE ABLUKAYI RESMEN TANIMIŞ OLDU


sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı, sabah saatlerinde yazdığı analizde, anlaşmanın kapsamına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gürcanlı, "Türkiye’nin, 'Aşdod Limanı' şartını, yani tüm yardımlarının İsrail denetiminden geçtikten sonra Gazze’ye gitmesini kabul etmesi, İsrail ablukasının AKP hükümeti tarafından 'resmen tanınması' anlamına geldiğini" vurguladı.

Mavi Marmara olayının yaşandığı 2010 yılında da “Aşdod” ismi çok kez geçmişti. Mavi Marmara, Gazze’ye yardım götürmek üzere Türkiye’den yola çıktığında, İsrail geminin “Aşdod Limanı’na yanaştırılmasını” önermiş; gelen yardımların buradan Gazze’ye aktarılacağı sözü vermişti. Ancak Mavi Marmara, Gazze’ye denizden doğrudan ulaşmak üzere yoluna devam edince, İsrail müdahalesi gelmişti.

AKP iktidarının, şu anda Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Erdoğan’ın da onayını alarak, İsrail’le “yardımları Aşdod Limanı’ndan ulaştırma” anlaşmasına varması, “Türkiye Aşdod şartını madem kabul edecekti, Mavi Marmara’da 10 kişi neden öldü” sorusunu akıllara getiriyor.

İSRAİL EKONOMİSİ ÜZERİNDE MUAZZAM ETKİLERİ OLACAK


Netanyahu sabah saatlerinde, Roma'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile varılan anlaşmanın "önemli bir adım" olduğunu belirtmişti.

Netanyahu,"İsrail ekonomisi üzerinde muazzam etkileri olacak, ki bu sıfatı iyice tarttıktan sonra kullanıyorum" demişti.