20 Ocak'ta görevi sona erecek olan ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yapılan törende DeGeneres ve tanınmış diğer 20 isme madalyalarını taktı.

Ödül alanlar arasında sanat dünyasından Robert De Niro, Tom Hanks, Robert Redford, Diana Ross, Bruce Springsteen, basketbol oyuncuları Kerim Abdül Jabbar ve Michael Jordan, fizikçi Richard Garwin, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda Gates gibi isimler bulunuyor.

Kareem Abdul Jabbar (Foto: Reuters) Kareem Abdul Jabbar (Foto: Reuters)


Obama başkan olarak katıldığı son ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Bu insanlar benim kendimi bulmamda yardımcı oldu. Bu sahnede duran herkes hayal bile edemeyecekleri ölçüde bana tesir etti" dedi.

Diane Ross (Foto: Reuters) Diana Ross (Foto: Reuters)


DeGeneres'in 1997 yılında eşcinsel olduğunu açıklamasının getirdiği risklerden söz eden Obama, komedyenin cesaretinin "ülkeyi adalet yönüne götürdüğünü" söyledi.

Robert DeNiro (Foto: Reuters) Robert De Niro (Foto: Reuters)


Obama, "Kariyerini bu şekilde riske atmak pek çok insanın kaldırmayacağı büyük bir yük. Sonra da milyonların umutlarını omuzlarında taşımak.." ifadelerini kullandı.

Tom Hanks (Foto: Reuters) Tom Hanks (Foto: Reuters)


DeGeneres Twitter hesabında paylaştığı mesajında, Beyaz Saray'a kimliğini unuttuğu gerekçesiyle başta alınmadığını söyledi.



Başkanlık Özgürlük Madalyası ABD'nin kültür, güvenlik ve uluslararası çıkarlarına yönelik katkı yapan kişileri onurlandıran en yüksek sivil ödül.