Önemli ziyaret Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD mevzilerine yönelik operasyonunun başladığı güne denk geldi.

VALİ YARDIMCISI KARŞILADI


Biden'ı Esenboğa Havaalanında Türkiye adına Ankara Vali Yardımcısı karşıladı. Karşılamada, Biden'ın ziyareti için önceden Ankara'ya gelen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da hazır bulundu. Biden'ın 2011 yılında yine Ankara'ya yaptığı ziyarette de Esenboğa'ya varışında, o dönemin Ankara Vali Yardımcısı karşılamıştı.

 

İLK DURAK TBMM


İlk durak olarak TBMM'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı, burada TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından karşılandı.

FOTO: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ FOTO: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ


Biden'a 15 Temmuz darbe girişimi sırasında F-16'larla vurulan Meclis binasının hasarlı bölümleri gezdirildi.

MERMER PARÇASI HEDİYE EDİLDİ


Biden'a, TBMM Ziyareti sırasında son derece "anlamlı" bir hediye verildi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Biden'la görüşme sonrasında bir çerçeve içine oturtulmuş, mermer parçası hediye etti.

tbmm09Mermer parçası, TBMM'nin 15 Temmuz'da bombalanması sırasında kırılan mermer duvarın küçük bir parçasıydı.

tbmm08Hediyenin altında da İngilizce olarak, "Bombalanmış meclis ana binasındaki mermer parça" yazıldı.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE GELDİ


Başbakan Binali Yıldırım'ın TBMM'den sonraki durağı Çankaya Köşkü oldu. Biden ile Başbakan Binali Yıldırım arasında ikili görüşme düzenleniyor.

tbmm0Biden Başbakan'la görüşmesinin ardından, Saray'a giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek.

SARAY'DAKİ İLK ÜST DÜZEY ABD'li YETKİLİ


Biden, Saray'da Erdoğan'la yapacağı görüşme ile, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden ilk üst düzey ABD'li yetkili olacak.

Biden, Saray kullanıma açıldıktan sonra da Türkiye'ye ziyaretlerde bulunmuş, ancak Ankara'ya gelmediği için Saray'a gitmemişti.

 


BIDEN’E AKP PROTESTOSU



ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyareti bir ilke sahne oldu. Biden, AKP Gençlik Kolları tarafından protesto edildi. Biden darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'yi ziyaret etti Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile birlikte, hasar gören alanları inceledi. Biden buradan ayrılıp Çankaya Köşküne çıkarken Cinnah Caddesi üzerinde protesto edildi.

FOTO:DHA FOTO:DHA


PANKART AÇTILAR

Yol kenarında toplanan AKP’li bir grup, “Amerikan Kongre üyeleri, darbe girişimine karşı açıklamalar yaparken, senato binası bombalansaydı ne yapardın” yazılı pankart açtı. Grup ellerinde çok sayıda İngilizce pankart da taşıdı. AKP’li grubun pankartlarında, FETÖ ile ilgili bir ibareye rastlanmadı. Eylem sırasında polisin grup önünde önlem aldı ancak müdahalede bulunmadı. Grup caddeden hızla geçen ABD konvoyunu, ıslıklarla da protesto etti. AKP’li grup ABD’nin Türkiye’deki darbe girişiminin kınanması konusunda yeterli desteği vermediği gerekçesiyle protestoda bulundu.

BÜYÜKELÇİLİK ÖNÜNDE DE

Daha sonra da Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri ile AKP’ye yakın 15 Temmuz Hareketi isimli grup, ABD Büyükelçiliği önünde peş peşe protesto gösterisi yaptı.  HKP açıklamasında, “ İktidarıyla muhalefetiyle bu bir orta oyunu. ABD emperyalistleri Joe Biden ile topraklarımızı bir kez daha kirletiyor” denildi.

15 Temmuz Hareketi ise  “Darbeci Batı’ya, dur de. FETÖ tarafından alçakça ve haince gerçekleştirilen bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık.  FETÖ lideri ve örgütün diğer yöneticileri, ABD tarafından derhal iade edilmelidir’’ açıklaması yaptı.