Tsitsernakaberd Tepesi'nde yer alan ve 1915 olaylarında hayatlarını kaybedenlere adanmış olan anıta çelenk bırakıp dua eden Papa, ziyaretçi defterine de şu satırları yazdı: "Burada kalbim acıyla dolu bir halde böyle acıların bir daha asla yaşanmaması, insanlığın yaşananları unutmaması ve kötülüğü iyilikle yenebileceğinin her zaman bilincinde olması için dua ediyorum." Papa, Altın Defter'e İtalyanca yazdığı satırlarına şöyle devam etti: "Tanrı Ermeni halkının hafızasını korusun. Hatıralar zayıflatılmamalı ve unutulmamalı! Hafıza barışın ve geleceğin kaynağıdır."

2016-06-25T050709Z_1758560175_S1BETLWMRTAA_RTRMADP_3_POPE-ARMENIA

'SOYKIRIM' İFADESİNİ TEKRARLADI


Papa dün yaptığı konuşmada daha önce metinden çıkarmasına karşın 1915 olayları için yine "soykırım" ifadesini kullanmıştı. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve diğer yetkililere hitap ettiği konuşmada önce "büyük felaket" anlamına gelen Ermenice "Metz Yeghern" ifadesini kullanan Papa, daha sonra metne yeniden soykırım nitelemesini eklemişti.

Ne var ki bu Papa'nın soykırım ifadesini ilk kullanışı değil. Papa, geçen yıl Vatikan'da düzenlenen törende de "20'nci yüzyılın ilk soykırımı" ifadesini kullanarak Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

Papa'nın bu konuşmasından sonra Ankara'yla Vatikan arasındaki ilişkiler gerilmiş ve Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.