Daha önceki konuşmalarında Batı'ya ve özellikle ABD'ye karşı kalıplaşmış eleştiri cümleleri kullanan Putin, bu kez eleştiriye yer vermedi ve konuşmasının büyük bölümünü iç toplumsal ve ekonomik konulara ayırdı.

"DÜŞMAN ARAMIYORUZ"


Kremlin sarayının en görkemli salonlarından birinde ülke siyasetinin seçkin isimlerine hitap eden Putin, "Kimseyle çatışma istemiyoruz. Buna ihtiyacımız yok. Düşman aramıyoruz ve asla da aramadık. Dostlara ihtiyacımız var" dedi.

"Yeni ABD yönetimiyle işbirliğine hazırız. Uluslararası güvenliği teminat altına almak için ortak bir sorumluluğumuz var."

Putin, ABD ile Rusya arasında her türlü işbirliğinin her iki taraf için yararlı ve eşitliğe dayalı olması gerektiğini de belirtti.

Analistler Putin'in, Donald Trump'ın 20 Ocak'ta başkanlık görevini devralmasından önce Batı aleyhinde bir söylem kullanmasının beklenmediğine dikkat çekiyorlar.

Putin, Washington ile özellikle küresel terörizmle mücadele konusunda ortak bir zemin bulmayı umduğunu söyledi.

Putin Suriye'ye atıf yaptığı sözleriyle, Trump'ın bu ülkede Moskova'nın elini rahatlatması beklentisini ve IŞİD ile askeri mücadelede işbirliği yapacağı umudunu ifade etti.

EKONOMİK KRİZ GERİDE KALDI


Rusya'nın agresif tavrı ve diğer ülkelerin içişlerine karıştığı yolunda pek çok "söylence" oluştuğunu belirten Putin, Rusya'nın bağımsız olarak kendi kaderine kendisi karar vermek istediğini vurguladı.

"Kimseden öğüt almadan kendi geleceğimizi kuracağız." Ancak konuşmanın halka yönelik ana teması, zorlu ekonomik krizin geride kaldığı ve artık eğitim ve sağlık alanlarında daha çok yatırım yaparak yaşam standartlarını yükseltme zamanının geldiği mesajıydı.