Obama'nın başkanlığı süresince hükümsüz kılınan ilk vetoda Senato 97'ye karşı bir, Temsilciler Meclisi ise 348'e karşı 77 oy kullandı ve böylece tasarı, başkanın vetosuna karşın yasalaştı.

Obama CNN televizyonuna yaptığı açıklamada senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinin "bir hata" yaptığını söyledi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre; Başkan Obama yasanın ABD'li şirketleri, askerleri ve yetkilileri ileride ülke dışında açılabilecek davalara açık hale getirdiğini belirtti.

CIA Direktörü John Brennan da oylamanın ulusal güvenliğe "ciddi etkileri" olacağını söyledi ve "Olumsuz tarafları potansiyel olarak büyük" dedi.

Senato ve Temsilciler Meclisi, Obama yönetiminin çabalarına karşın, "Terör destekçilerine karşı Adalet" diye anılan tasarıyı oybirliğiyle kabul etmişti.

Tasarıyla, diğer ülkeleri Amerikan mahkemelerindeki davalardan koruyan 1976 tarihli yasada değişiklik yapıldı ve kurban yakınlarına 11 Eylül saldırılarında rol oynadığından şüphelenilen Suudi hükümeti yetkililerine dava açma hakkı verildi.

Obama tasarıyı veto ederken, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ve Afganistan ve Irak gibi yerlerde görev yapan ABD askerlerine karşı davaların yolunu açabileceğini söylemişti.

'Tehlikeli bir emsal'


Obama CNN'e yaptığı açıklamada "Tehlikeli bir emsal ve bazen neden zor olanı yapmanız gerektiğinin bir örneği. Ve açıkçası Kongre'nin zor olanı yapmasını dilerdim. Bir seçim öncesi 11 Eylül kurbanlarının ailelerine karşı oy verir görünmek zor bir iş. Ama aynı zamanda doğru olanı" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest oylamanın "ABD Senatosu'nun 10 yıllardır yaptığı en utandırıcı şey" olarak tanımladı.

Ancak destekçileri tasarının sadece ABD topraklarındaki terör eylemlerini kapsadığına dikkat çekiyor.

Demokrat Partili Senatör Chuck Summer "Beyaz Saray ve hükümet diplomatik değerlendirmelerle daha ilgili. Ancak biz aileler ve adaletle ilgileniyoruz" dedi.

Obama başkanlığı süresince veto kartını 12 kez kullandı ve şimdiye dek hiç biri hükümsüz kılınmadı.

Senato'nun aldığı bu karar, 20 Ocak'ta görev süresi dolacak olan Obama'ya gider ayak sert bir darbe olarak yorumlanıyor.

SUUDİ ARABİSTAN TEHDİT ETMİŞTİ


Öte yandan, tasarı gündeme geldiğinde Suudi Arabistan yönetimi ABD'ye çok sert tepki göstermişti. Riyad Yönetimi, Kongre üyelerini ABD'de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti. Suudi yönetiminin tasarının geçmemesi için ABD Kongre  üyeleri nezdinde uzun süre lobi çalışmaları yürüttüğü belirtiliyordu.