ABD Dışişleri Bakanı'nın Doğu Asya konusundaki yardımcısı Daniel Russel dün Kongre üyelerine bilgi verirken, ABD'nin Avrupa Birliği gibi uluslararası ortaklarıyla, Kuzey Kore'nin uluslararası bankacılık sistemine erişimini engellemek konusunda görüşmeler de sürdürdüğünü söyledi.

Reuters'ın haberine göre; Russel, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma sisteminin (THAAD) ne zaman konuşlandırılacağına ise savunma bakanlığının karar vereceğini belirtti.

Russel, "Kuzey Kore'nin füze denemelerinin sıklığı dikkat alınarak bu sistemi gecikmeden yerleştireceğiz. Yani mümkün olan en kısa zamanda" dedi.

Savunma Bakanlığı sözcülerinden Yarbay Gary Ross da, THAAD sisteminin mümkün olan en kısa sürede konuşlandırılacağını söyledi ancak tarih vermedi.

Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların etkili olması için bu ülkeyi destekleyen Çin'in katılımı gerekiyor. Çin ise THAAD sistemine karşı çıkıyor.

Ancak Russel Çin'in de Kuzey Kore'nin nükleer programı hakkındaki kaygıları paylaştığını ve yaptırımlar konusundaki görüşmelerde gösterdiği işbirliğinde önemli yakınlaşma görüldüğünü söyledi.

Kuzey Kore'nin örneğin Swift gibi uluslararası bankacılık hizmetlerine erişiminin engellenmesi konusunda görüşleri sorulan Russel, "Yaptırımların sıkılaştırılması ve baskının artırılması kapsamında özellikle Kuzey Kore'nin uluslararası bankacılık yapısına erişiminin engellenmesi konusunu AB dahil ortaklarımızla görüşüyoruz" dedi.