Ban adına açıklama sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapıldı. BM Sözcüsü, "Genel Sekreter, yakıcı silahlar ve sığınak delici bombalarla hava saldırıları yapıldığı yönündeki haberler karşısında dehşete düşmüş durumda" dedi.

Suriye hükümeti, geçen hafta bozulan ateşkesin ardından muhaliflerin kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenlemeye başladı.

Dujarric'in açıklaması şöyle: "Suriye ordusunun Halep'in doğusunu ele geçirmek için saldırı başlatacağı açıklamasından bu yana iki gündür, yakıcı silahlar ve sığınak delici bombalar gibi ileri harp malzemelerinin kullanıldığı hava saldırıları haberleri geliyor. Genel Sekreter, bunun sivilleri koruma yönündeki küresel taahhüt için kara bir gün olduğunu düşünüyor."

BM Güvenlik Konseyi'nin bu sabah New York'ta toplanması bekleniyor. Acil toplantı çağrısı, ABD, Britanya ve Fransa'dan geldi.

FOTO: REUTERS/ Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Tarık el Bab semti, rejim güçlerinin hava saldırıları sonucu bu hale geldi. FOTO: REUTERS/ Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Tarık el Bab semti, rejim güçlerinin hava saldırıları sonucu bu hale geldi.


Suriye'nin geçen hafta yardım konvoylarına yönelik saldırılarıyla ilgili konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Suriye iç savaşında Beşar Esad hükümetini destekleyen Rusya'nın hamlelerini eleştirerek, Moskova Yönetimi'nin savaş suçlusu sayılabileceğini söyledi.

Osmanlı'nın son döneminde Milli Mücadele karşıtı yayınlarıyla tanınan gazeteci Ali Kemal'in torunu olan Johnson, "Putin rejimi sadece Esad'a silah vermiyor, o silahı kendi de kullanıyor" dedi.

2 MİLYON KİŞİ SUSUZ KALDI


Öte yandan BM, Pazartesi günü ateşkesin bozulmasının ardından yoğunlaşan savaş nedeniyle yaklaşık 2 milyon kişinin susuz kaldığını açıkladı.

BM'nin çocuklara yardım örgütü UNICEF'in sözcüsü Kieran Dwyer, şiddetli saldırılar nedeniyle, kentin isyancıların denetimindeki bölümünde bulunan ve daha önce hasar gören pompa istasyonunun tamir edilemediğini söyledi.

Kieran Dwyer BBC'ye açıklamasında, misilleme olarak kentin diğer diğer bölgelerine su pompalayan bir istasyonun kapatıldığını söyledi.

Dwyer, "Halep'in doğusuna ve batısına; tüm Halep genelinde yaklaşık 2 milyon kişiye su verilemiyor" dedi.

Sözcü, bunun halkı kirli su tüketimine mecbur bırakabileceğini ve sudan geçen hastlalıkların başgösterebileceğini belirtti.