BBC Avrupa muhabiri Gavin Lee, kamptaki yıkım faaliyetlerinden dolayı yaklaşık 200 kimsesiz çocuğun yatacak yerinin kalmadığını söylüyor.

Bu çocukların yaklaşık 30 tanesine bir depoda sığınma imkânı tanınırken, diğerlerine ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Çocukların giderek umutsuzluğa kapıldığı bildiriliyor.

Fransız hükümeti yaptığı yazılı açıklamada, yıkım çalışmalarının başladığı Pazartesi gününden bu yana yaklaşık 5 bin 600 kişinin başka merkezlere kaydırıldığı ve bunların içinde kampta bulunan konteynerlara yerleştirilen bin 500 çocuğun olduğunu bildirdi.

Kamptan ayrılmaya zorlanan göçmenlerin çıkardığı söylenen yangınlar devam ederken, yıkım çalışmaları da sürüyor. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre; Pas-de-Calais Valisi Fabienne Buccio, "görevin başarıyla tamamlandığını" açıkladı.

[caption id="attachment_1471471" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

Fransa'nın İngiltere'ye geçiş noktası olan Calais'de bulunan bu kamp, Avrupa göçmen krizinin de sembollerinden birisi. Buradaki mültecilerin büyük çoğunluğu, İngiltere'ye ulaşmak istiyor ve bunun için de Manş Tüneli'ni kullanan araçların içine saklanmak gibi tehlikeli yollara başvurabiliyordu.

Yıkımdan önce kampta yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Fransız hükümeti, yaşam koşulları insani olmadığından dolayı kapatmaya karar vermişti.

Yüzlerce çocuk kamptan kaçtı


Uluslararası insani yardım kuruluşu Save the Children görevlisi Dorothy Sang, BBC'ye yaptığı açıklamada, yüzlerce çocuğun kayıt işlemlerinin tamamlanamadığını söyledi.

Sang, "Kampta yangınlar çıkmaya başladığında kamp boşaltıldı. Ancak, çocuklar için kayıt süreci de durduruldu ve bu konteynerlar çocuklarla dolu. Dolayısıyla kelimenin tam anlamıyla bu çocukların gidecek yeri yok" diye konuştu.

Sang, çok sayıda çocuğun kamptan kaçtığını ve nerede olduklarının bilinmediğini de sözlerine ekledi.

_92106316_e6bbf783-6dc4-4d2d-9346-533b2013e6ef

İngiltere İçişleri Bakanlığı, "Tahliye süreci boyunca, İngiltere'ye gönderilme ihtimali değerlendirilmeye alınanlar da dahil olmak üzere Calais'deki tüm çocuklardan Fransız makamlar sorumludur" açıklamasını yaptı.

Yardım kuruluşlarına göre, kampın içinde yük konteynerlerinin elden geçirilmesiyle yapılan geçici barınaklarda yaklaşık 1.500 sahipsiz çocuk kalıyor.

Yıllardır tartışılan bir mülteci kampı: 'Orman'


"Orman" kampı, Calais limanına ve 50 kilometre uzunluğundaki Manş Tüneli'ne yakın bir noktada bulunuyor.

Resmi rakamlara göre, bu kampta 7 bin kişi kalıyor. Ancak insani yardım kuruluşlarına göre bu sayı 10 bine yakın.

Nüfus sayısındaki artışa rağmen bu yılın başlarında kampın büyüklüğü yarı yarıya azaltıldı.

Ancak kampın nüfusu artmaya devam etti ve şiddet olaylarında artış görüldü.

Birçok göçmen, Manş Tüneli'ni geçen araçların içine saklanmaya çalışıyor.

Hem yerel halk hem kamyon şoförleri kampın kapatılması için protesto gösterileri düzenlemişti.