Reuters'ın haberine göre; Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, Türkiye'nin şu anda bir diyalog ortağı olduğunu ve uzun süredir grupla yakın işbirliği yaptığını, Çin'in de bundan çok memnun olduğunu belirtti.

Günlük basın toplantısında konuşan Geng, Türkiye'nin bu işbirliğini güçlendirme isteklerine büyük önem verdiğini söyledi.

Geng detaylara girmeden, "Şanghay İşbirliği Organizasyonu'nun diğer üyeleriyle ve kurumun yasal çerçevesinde üyelerin tamamının görüş birliği bazında bu işi ciddi bir şekilde değerlendirmeyi istiyoruz" dedi.

Erdoğan dün yaptığı bir açıklamada, "Türkiye varsa yoksa AB dememeli; Türkiye neden Şanghay Beşlisi içinde olmasın" demişti.

RUSYA'DAN GELEN AÇIKLAMA ŞÖYLE


Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak Şanghay üyeleri tamamen egemen” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABERRusya’dan Erdoğan’a Şanghay yanıtı: Kendisi için mantıklı bir adımRusya’dan Erdoğan’a Şanghay yanıtı: Kendisi için mantıklı bir adım

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan, radikal İslam ve komşuları Afganistan'dan gelen uyuşturucu trafiğinin önüne geçebilmek için bölgesel güvenlik amacıyla 2001 yılında Şanghay İşbirliği Organizasyonu'nu kurmuştu.