Suriye'de yayın yapan El Vatan gazetesine konuşan Esad, "Halep'in bizim için bir kazanç olacağı doğrudur. Ama gerçekçi olalım. Bu, Suriye'deki savaşın bitmesi anlamına gelmiyor. Fakat sona doğru büyük bir adım olacak" dedi.

[old_news_related_template title="Komşu'da peş peşe kritik gelişmeler" desc="Suriye'de rejim, muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Halep'e yönelik baskıyı artırdı. Son gelen haberlere göre; Esad'a bağlı güçler, Eski Kent olarak anılan şehrin tarihi bölümünü de ele geçirdi. Buna paralel olarak Halep'in kuşatma altındaki bölgesinde bulunan muhalifler acil çağrıda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/2016-12-05t093125z_108951271_rc19420dca80_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria-aleppo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-komsuda-pes-pese-kritik-gelismeler-1550738/"]

Suriye'nin başka bölgelerinde faaliyet gösteren muhaliflerden "terörist" olarak bahseden Esad, "Halep'i bitirsek bile, onlara karşı savaşımız sürecek" şeklinde konuştu.

Esad, rejim güçlerinin Halep'teki ilerleyişi devam ederken, muhaliflerden sivillerin tahliyesi için gelen ateşkes çağrısını da kesin bir dille reddetti.

TÜRKİYE VE KATAR ESMA ESAD'A KORUMA TEKLİF ETTİ


Esad, eşi Esma Esad’ın Rossiaya 24 televizyonuna verdiği bir mülakat sırasında üstü kapalı söz ettiği ‘kaçma teklifi’ hakkındaki bir soruya yanıt verdi.

Esad, Katar ve Türkiye'nin Esma Esad'a Suriye'den kaçması için telifte bulunduğunu öne sürdü. Esad şöyle konuştu:

“Krizin başında iki ülke Suriye kriziyle ilgili endişelerini açıkça iletti, Katar ve Türkiye. Bu teklifi doğrudan Esma’ya ilettiler. Tabii ki şimdi ortaya çıkıp reddedebilirler ama işin doğrusu bu. Yıllar sonra başka teklifler de yapıldı. Amerikalılar dolaylı yoldan Devlet Başkanı’na gelecek seçimlerde aday olmayacağını açıklaması karşılığında yasal dokunulmazlık ve beraberinde istediği herkesi, ekibi ve destekçilerini, götürmeyi bile önerdi."

HALEP'TE NELER OLUYOR?


Doğu Halep dün rejim cephesi açısından önemli gelişmelere sahne oldu.

Şehrin 'Eski Kent' olarak anılan tarihi bölgesi muhaliflerden tamamıyla temizlendi.

On binlerce sivilin muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde sıkıştığı tahmin ediliyor.

Bölgede aylarca süren bombardıman ardından hastanelerin çalışmadığı ve gıda sıkıntısının bulunduğu belirtiliyor.