Tasarı operasyonun şiddetlenmesi üzerine İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanmıştı.

Rusya vetoya gerekçe olarak, tasarıyı görüşmek için üye ülkelere 24 saat verilmesi kuralının uygulanmamış olmasını gösterdi.

ABD ise bunun "uydurma bir gerekçe" olduğunu iddia ederek, Rusya'nın asıl amacının Suriye ordusunun son dönemde Halep'te muhaliflere karşı kazanımlarını korumak olduğunu savundu.

[old_news_related_template title="Dünyanın merak ettiği minik kızdan haber var!" desc="Suriye'nin Halep kentinin kuşatma altındaki bölümünden tweet atan 7 yaşındaki kız çocuğu Bana Alabed'in güvende olduğu bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/91491490_bana_top.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/halepten-tweet-atan-7-yasindaki-bana-alabed-guvende-1548523/"]
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin ise "Biliyoruz ki bunun gibi ateşkesler taraflarca konumlarını güçlendirmek ve cephane yenilemek için kullanılıyor" dedi. Çurkin oylamanın Rus ve ABD'li yetkililerin Salı ya da Çarşamba günü Cenevre'de yapacağı toplantının sonrasına ertelenmesi gerektiğini de belirtti.Fransa'nın BM Büyükelçisi Francois Delattre de Moskova'yı "Halep'i geri almak adına operasyonların insani boyutunu görmezden gelmekle" suçladı.

İngiltere'nin BM Telsilcisi Matthew Rycroft da Rusya ve destekçilerini Halep'teki masum sivillerin hayatlarını rehin almakla itham etti.

Güvenlik Konseyi'nin geçici üyelerinden Venezuela tasarıyı reddederken, Angola çekimser kaldı.

BEŞ YILDA ALTINCI VETO!


Bu, Rusya'nın BMGK'da Suriye ile ilgili olarak son 5 yılda veto ettiği 6'ıncı tasarı.

BMGK'da bir tasarının kabul edilebilmesi için her bir daimi üyenin (Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve ABD) onayı gerekiyor.

[old_news_related_template title="'Halep'in palyaçosu' hava saldırısında öldürüldü" desc="Suriye’nin Halep şehrinde çocukları eğlendirmek amacıyla palyaço olarak çalışan Anas Al Basha hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/340294reolasds.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/halepin-palyacosu-hava-saldirisinda-olduruldu-1542336/"]

Suriye'deki Esad yönetimini destekleyen Rusya, Eylül 2015'ten bu yana muhaliflerin elindeki bölgelere hava saldırıları düzenliyor.

Suriye ordusu, Rusya'nın hava desteğiyle birlikte, Doğu Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgede ilerlemeye devam ediyor. Ordudan yapılan açıklamada son bir haftada önceden muhaliflerin elinde olan bölgelerin yüzde 70'inin geri alındığı belirtildi.