Almanya'daki Avrupa Dışişleri Bakanları Toplantısı sırasında konuşan Lavrov, "Bugün size Suriye Ordusu'nun Doğu Halep'teki askeri operasyonların durdurduğunu söyleyebilirim. Çünkü sivilleri tahliye etmek için büyük bir operasyon yapılıyor" dedi.

Lavrov, Rusya ve ABD'nin Cenevre'de 'nihai bir çözüm' için bir araya geleceklerini de açıkladı.

Rejim cephesinin bu hamlesiyle muharebe alanında sıkışan sivillerin tahliyesine olanacak sağlayacak.

[custom_content title="BM'DEN KRİTİK AÇIKLAMA" desc="Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Halep'in doğusunda yüzlerce erkeğin isyancıların elindeki alandan ayrılmalarının ardından kaybolduğunu açıklayarak, bu kişilerin hükümet güçlerinin elinde nasıl bir akıbete uğradıklarına dair derin endişelerin olduğunu duyurdu."]

Lavrov, yaklaşık 8 bin kişinin çatışma bölgelerinden güvenli alanlara sevk edileceğini söyledi.

Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçler, son haftalarda, Halep'te dört yıldır muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerin yüzde 75'ini geri aldı.

Halep'ten bildiren BBC muhabiri, çatışmaların şiddetini azaldığını fakat tamamıyla kesilmediğini söyledi.

[old_news_related_template title="Esad: Türkiye Esma'ya Suriye'den kaçması karşılığında koruma teklif etti" desc="Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep'te ordunun muhaliflere karşı zaferinin, beş yıllık iç savaşının sonuna doğru 'büyük bir adım' olacağını söyledi. Esad, Katar ve Türkiye'nin Esma Esad'a koruma teklif ettiğini öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/r21110116.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-esad-konustu-halepte-kazanacagimiz-zafer-1552764/"]

ABD'den Şam yönetiminin Halep'teki operasyonlarını askıyı almasını olumlu karşıladı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Bu duruma yaklaşımımız, Rusların söyledikleri şeyleri dikkatle dinlemek ve eylemlerini dikkatle incelemek" dedi.

Öte yandan dün çoğunluğu engelli ve yaşlı 148 sivil, tarihi kent bölümünden tahliye edildi. Bu kişiler, Suriye Arap Kızılayı ve Uluslararası Kızıl Haç tarafından kurtarıldı.

Halep, Suriye'de iç savaşın başlamasından önce ülkenin ticaret ve sanayi merkeziydi.Kent 2012'de ikiye bölündü. Hükümet güçleri kentin batısını kontrol altında tutarken isyancılar ise doğusunu kontrol altına aldı.

ESAD: SAVAŞ BİTMEYECEK AMA BÜYÜK ZAFER


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep'te ordunun muhaliflere karşı zaferinin, beş yıllık iç savaşının sonuna doğru "büyük bir adım" olacağını söyledi.

Suriye'de yayın yapan El Vatan gazetesine konuşan Esad, "Halep'in bizim için bir kazanç olacağı doğrudur. Ama gerçekçi olalım. Bu, Suriye'deki savaşın bitmesi anlamına gelmiyor. Fakat sona doğru büyük bir adım olacak" dedi.

[custom_content title="IŞİD'E BÜYÜK DARBE!" desc="ABD, uluslararası koalisyon güçlerinin operasyonlarının başlamasından bu yana Irak ve Suriye'de yaklaşık 50 bin IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı. İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD'li yetkili, bu rakamın ortalama bir tahmin üzerinden oluşturulduğunu belirtti."]