Operasyonu yürüten birlikleri komuta eden Korgeneral Abdülvahab el Saadi, kente güneyden girdiklerini, Namiye bölgesinden çatışma ve patlama seslerinin gelmeye başladığını söyledi.

Harekâtla ilgili bilgi veren Saadi, "Terörle mücadele birlikleri, Anbar polisi ve Irak ordusu sabah saat 4 sularında üç farklı noktadan Felluce'ye girmeye başladı. IŞİD bölgede kalmaya çalışıyor ve çatışmaya devam ediyor" dedi.

Irak ordusu dün Bağdat'ın yaklaşık 65 kilometre batısında bulunan şehrin etrafındaki askeri varlığını artırmıştı.

Irak ordusu liderliğindeki güçler, terör örgütü IŞİD militanlarını Felluce'den çıkarmak için bir hafta önce operasyona başlamıştı.

Harekâta ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun yanı sıra Şii Haşdi Şabi milisleri de destek veriyor.

'İBADİ 48 SAATTEN KISA SÜRECEK' DEMİŞTİ


RT'nin haberinde ABD'li danışmanların destek verdiği IŞİD karşıtı güçlerin, kuzeydeki kazanımların yanı sıra, Sincar tarafından da şehre ilerlediği aktarıldı.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, bir televizyon konuşmasında, "Felluce operasyonunun şimdiki ikinci safhası, 48 saatten kısa sürecek" demişti.

Dün uluslararası basına konuşan Binbaşı Dhia Tamir ise, Irak ordusunun operasyon başladığından bu yana şehrin etrafındaki toprakların yüzde 80'ini ele geçirdiğini açıkladı.

IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul dâhil ülkenin kuzeyi ve batısında geniş bir alanı kontrolü altında bulunduruyor.

50 BİN SİVİL REHİN


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği dün yaptığı açıklamada IŞİD’in canlı kalkan olarak kullandığı sivillerin kentten çıkışına izin vermediğini duyurdu.

50 bin sivilin IŞİD tarafından rehin tutulduğu Felluce’de halk açlık ve susuzlukla da mücadele ediyor.

Sivillerin yaşadığı mağduriyete dikkat çeken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, “IŞİD için savaşmayı reddeden erkek ve çocukların öldürüldüğüne dair duyumlarımız artıyor” demişti.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da Iraklı güçlere hava desteği sağlıyor.