Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yakınlığıyla bilinen Rudaw yayın organı, operasyonun TSİ ile 14:00 sıralarında başladığını yazdı.

Kobani'nin 50 kilometre güneyinde bulunan Ayn İsa kasabasından üç kol halinde başlatılan harekâtta, öncelikli hedefin Rakka'yı kuzeyden kuşatmak olduğu öğrenildi.

IŞİD'in olası bir operasyonu göz önüne alarak Rakka çevresine birçok bubi tuzağı ve bomba yerleştirdiği belirtiliyor.

Başta operasyona 50 bin kişinin katıldığını yazan Rudaw, daha sonra bu bilgiyi internet sitesinden kaldırdı. CİHAN haber ajansının haberinde, kara operasyonuna katılan silahlı muhaliflerin sayısı 12 bin olarak verildi.

250 ABD ASKERİ BÖLGEYE KONUŞLANDIRILDI


SDG sözcülerinden Tackır Kobani, dün 250 ABD askerinin Kamışlı üzerinden Kobani’ye geçtiğini aktardı.  Tackır, “ABD askerleri çeşitli noktalara konuşlandırıldı. Bir kısımı Kobani'nin güneyinde yer alan ve Rakka’ya 35 kilometre uzaklıkta bulunan Ayn İsa kasabasında, bir kısmı da Tışrin barajına gönderildi” dedi. CİHAN'ın Rus basınından aktardığı habere göre; ABD askerleri, SDG'ye ağır silah eğitimi verecek.

FELLUCE OPERASYONUNDAN HEMEN SONRA


Rakka'ya yönelik operasyon, Irak güçlerinin Bağdat'ın 40 kilometre batısında bulunan IŞİD kontrolündeki Felluce'ye yaklaştığının açıklanmasından saatler sonra başladı.

2014’ten beri IŞİD kontrolündeki Felluce’yi geri alma operasyonunda; Irak ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve aşiret güçleri (Sünni) bulunuyor. Felluce, IŞİD'in eline geçen ilk şehir...

IŞİD, 29 Haziran 2014'te Rakka'da halifelik ilan etmiş. Üç ay sonra ise ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri şehre yönelik operasyonlara start vermişti.

Rakka, Halep'in yaklaşık 160 kilometre doğusunda, Fırat Nehri'nin kuzeyinde bulunuyor.

ABD'Lİ KOMUTAN TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ


Bir süre önce Suriye'nin Rojava bölgesinde bulunan Kobani'ye giden ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, operasyona katılacak olan Demokratik Suriye Güçleri yetkili ve komutanlarıyla görüşmüştü.

DHA'nın haberine göre; ABD'li komutan görüşmede, Rakka operasyonuna başlanması durumunda ellerinden gelen desteği sunacaklarını söylemişti.

Votel, Suriye'den sonra Ankara'ya da gelmişti.