Kamuoyu yoklamaları, bugünkü seçimlerin de açmaza çare olmayacağı yönünde...

Seçimleri Muhafazakâr Halk Partisi'nin (PP) kazanması bekleniyor, ancak hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlaması mümkün görülmüyor.

FOTO: REUTERS/ Sol ittifak Podemos'un lideri Pablo Iglesias, kemer sıkma politikalarını eleştiriyor. FOTO: REUTERS/ Sol ittifak Podemos'un lideri Pablo Iglesias, kemer sıkma politikalarını eleştiriyor.


Anketler, sol ittifak Podemos'un Sosyalist İşçi Partisi'ni (PSOE) geride bırakıp ikinci sıraya yerleşeceğini öngörüyor.

Bu iki siyasi oluşumun geniş bir sol koalisyon kurma ihtimali masada.

Merkez sağ Ciudadanos'un da (Yurttaşlar) seçimlerden dördüncü parti olarak çıkması bekleniyor.

Yorumcular, halkın hayal kırıklığı yaşadığı ve seçimlere katılım yüksek olmayacağını söylüyor.

ARALIK AYINDAKİ SEÇİMLER SİYASİ İKLİMİ DEĞİŞTİRDİ


Aralık ayındaki seçimlerde kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Podemos (Yapabiliriz) gibi yeni siyasi hareketlerin yükselmesi sonucu İspanya'daki siyasi iklim değişmiş ve merkez sağ ile merkez sol partilerin güç kaybetmesi sonucu hiçbir parti tek başına iktidara gelememişti.

Aralık seçimlerinde Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki PP, ciddi bir kan kaybı yaşamış; kemer sıkma politikalarını kıyasıya eleştiren sosyalist Podemos ise beklendiği üzere güçlü bir çıkış yakalamıştı.

Ülke genelinde oyların yüzde 28,7'sini alan muhafazakâr PP, İspanyol meclisine 123 milletvekili gönderdi. Ancak PP, 350 sandalyeli mecliste tek başında iktidara gelmek için yeterli çoğunluğa sahip olamadı.

Ana muhalefetteki PSOE ise yüzde 22'lik oy oranıyla 90 milletvekili çıkararak ikinci büyük parti olmaya devam etti.

İlk defa genel seçimlere katılan Podemos ve Ciudadanos artileri ise aldıkları oy oranlarıyla İspanya'nın demokratik siyasi tarihinde bugüne kadar süregelen PP-PSOE iki partililiğini yıktı. Podemos yüzde 20.6 oy alarak 69 milletvekili çıkardı.