Demokrat Başkan Adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, kozlarını ilk kez teke tek paylaştı.

Ekonomi başlığı münazarada ilk sırada yer aldı. Trump vergi iadelerine ilişkin savunmada kalırken, Clinton başkanlık seçimi öncesi en önemli konulardan biri olarak görülen Dişişleri Bakanlığı döneminde şahsi e-posta adresini kullanmasını "bir hata olarak" değerlendirdi. IŞİD'le mücadele de tartışmada geniş yer kapladı.

NBC Gece Haberleri'nin sunuculuğunu yapan Lester Holt'un moderatörlüğünü üstlendiği münazarada; İran'la varılan nükleer anlaşma, ABD'deki işsizlik, dış politika, ekonomi, Trump'ın Rusya lideri Putin'le ilişkisi ve ABD'nin kanayan yarası bireysel silahlanma masaya yatırıldı.

New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde gerçekleştirilen münazarada Clinton, Trump'ı ırkçılık, cinsiyetçilik ve vergi kaçırmakla suçladı. Trump ise Clinton'ın ABD devleti için uzun yıllar verdiği hizmeti "kötü tecrübe" olarak nitelendirdi.

[caption id="attachment_1413372" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

CNN'in haberine göre; Clinton, yaklaşık 41 dakika 12 saniye, Trump ise 46. 12 saniye konuştu. 'Hesaplaşma' esnasında 5 milyon tweet atıldı. Bunların yüzde 62'si Trump hakkında. 444 bini moderatör Lester Holt'la ilgili...

CNN'den Tal Kopan'ın iki başkan adayının da özgün olduğunu aktardı. Kopan'a göre Trump agresif ve sinirliydi. Ve bazen söyledikleri anlaşılmadı. Ancak temel politikalara bağlı kaldı ve büyük hatalar yapmadı.

Clinton ise sakin ve neşeli görünmeye çalıştı. Trump'ın aşırılıklarına gülüp geçti ve politikasına bağlı kaldı.

Kopan, iki adayın da iyi cevaplarının olmadığı anlara dikkat çekti.

[caption id="attachment_1413394" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

Dünya medyası adayların beyanlarının gerçekliğini denetleyen ekipler kurdu. Örneğin CNN'nin fact-check takımı iki adayın da tartışma konularına ilişkin söylemlerini geçmişte yaptıkları açıklamarla karşılaştırarak değerlendirdi.

Gazeteci, araştırmacı ve editörler tartışmayı dinleyerek adayların açıklamalarını "doğru" "çoğunlukla doğru", "doğru fakat yanıltıcı", "yanlış" ve "karmaşık" ifadeleriyle etiketledi.

[caption id="attachment_1413669" align="alignnone" width="660"]factcheck Siyasilerin, lobicilerin ve çıkar gruplarının beyanlarını inceleyen Politifact adlı grup, Clinton ve Trump'ın adaylıklarını duyurmalarından bu yana yaptıkları açıklamaları inceledi. Buna göre; Trump'ın beyanlarının yüzde 35'i 'yanlış'. Clinton'da ise bu oran yüzde 10 seviyesinde...[/caption]

Bu bağlamda CNN, münazara sırasında bilhassa Trump'ın gerçeklikle bağını kopardığını yazdı.

İngiliz Reuters haber ajansı, münazaranın Trump için disiplinli görünmek adına bir şans, Clinton için ise seçmen nezdindeki güvenilirliğini temin etmek adına bir fırsat olduğunu yazdı.

İLGİLİ HABERİşte dünyanın merakla beklediği ABD seçimlerinde son durumİşte dünyanın merakla beklediği ABD seçimlerinde son durum

Televizyonlardan canlı yayınlanan Clinton-Trump düellosunun, ABD tarihinin en çok izlenen televizyon programı olması bekleniyor.

Yaklaşık 100 milyon kişinin, dünyanın geleceğini ilgilendiren ABD Seçimleri öncesi en önemli dönemeç olarak görülen "teke tek çarpışmayı" izlemek için ekranlara kilitleneceği öngörülüyordu.

Son kamuoyu araştırmalarına göre; Clinton ile Trump başa baş görünüyor.

[caption id="attachment_1413375" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS/ ABD Seçimleri'nde adayların imajları da büyük önem taşıyor. Clinton milyonların izlediği düelloya kırmızı bir takım elbiseyle geldi. Trump ise koyu renk takım elbise tercih etti ve beyaz gömlek üzerine mavi kravat taktı. FOTO: REUTERS/ ABD Seçimleri'nde adayların imajları da büyük önem taşıyor. Clinton milyonların izlediği düelloya kırmızı bir takım elbiseyle geldi. Trump ise koyu renk takım elbise tercih etti ve beyaz gömlek üzerine mavi kravat taktı.[/caption]

Münazara sırasında Clinton rakibine ismiyle (Donald) hitap etti. Trump ise Hillary ismini anmadan önce sıklıkla Bakan Clinton ifadesini kullandı.


DÜELLODAN ÖNE ÇIKAN ANLAR



-- Trump "Tüm yetişkin hayatın boyunca IŞİD'le savaşıyorsun" diyerek Clinton ile alay etti.

-- Trump Clinton'ın "başkanlık yapacak mizaçta olmadığını" söyledi.

-- Clinton özel bir elektronik posta sürücüsü kullanmasını 'hata' olarak tanımladı ve bunun hiçbir bahanesi olmadığını söyledi.

-- Trump, Afrika kökenli Amerikalıların ABD'de "bir cehennemde" yaşadığını belirtti.

-- Trump polisin siyahları vurması konusunda çözümün hukukun üstünlüğü ve asayişi sağlamak olduğunu ifade etti.

-- Clinton ceza yasalarında reforma gideceğini söyleyip "maalesef, ırk sıklıkla çok şey belirliyor" dedi.

-- Trump, Clinton'ın başkan olabilecek kuvvette olmadığını öne sürdü, Clinton ise karşılık olarak Dışişleri Bakanlığı görevinde 112 ülkeyi ziyaret ettiğini söyledi.




DOĞUM TARTIŞMASINDAN BÖYLE SIYRILDI


Tartışmada akılda kalan anlardan biri de Clinton'ın, Trump'ın uzun süredir savunup iki hafta önce vazgeçtiği Başkan Barack Obama'nın ABD dışında doğduğu iddiasını gündeme getirmesi oldu.

Clinton, Trump hakkında "Irkçı faaliyetlerde bulunma konusunda uzun bir sabıkası var" dedi ve bunun ilk Afrika kökenli Amerikan başkanına yönelik 'çok incitici' bir yalan olduğunu söyledi.

Trump bu konudaki duruşunda yaptığı değişiklik sorulduğunda ise daha büyük, daha önemli konulara odaklanmak istediğini savundu.

[caption id="attachment_1413401" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

Seçimler öncesi planlanan üç münazaradan ikincisi 9 Ekim'de gerçekleşecek.

Uzmanlar münazaraların adayların yarışı kazanmasını sağlamayacağını düşünüyor. Fakat bu düellolar yarışın kaybedilmesine neden olabilir. Geçmiş başkanlık yarışlarında yaşanan tecrübeler gösteriyor ki, bir adayın kullanacağı yanlış bir ifade istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Reuters/Ipsos anketinde, ABD'li seçmenlerin hemen hemen yarısının karar vermek için münazaraları beklediği ortaya çıkmıştı.

CNN'E GÖRE CLINTON KAZANDI AMA...


ORC şirketinin yaptığı araştırmaya göre; Clinton, yüzde 62 ile münazaranın galibi. Trump'ın oranı ise yüzde 27... CNN'nin başkanlık yarışı sürerken, Clinton'dan yana tavır koyduğunu belirtmekte fayda var.

Bu araştırma 521 kayıtlı seçmenle ülke çapında rastgele seçimle yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 26'sı, kendini Cumhuriyetçi, yüzde 41'i se Demokrat olarak tanımladı.

CNBC'nin internet sitesinden yaptığı oylamaya katılanların yüzde 61'i ise münazarayı Trump'ın kazandığını beyan etti. Yüzde 39'un görüşü Clinton'dan yana. Trump bu sonucu Twitter hesabından paylaşırken, CNBC anketin "bilimsel olmadığını" belirtti.

Kuzey Carolina merkezli Public Policy Polling araştırma şirketinin 1002 kişiyle yaptığı ankette ise, yüzde 51 oranla "Clinton galip" sonucu çıktı. Trump için yüzde 40 oy çıkarken, yüzde 9 kararsız olduğunu belirtti.