Reuters'a açıklama yapan üst düzeyli bir Suriyeli muhalif yetkili, Rusya'yı, Halepli isyancıları oyalamak ve hiçbir ciddiyet göstermemekle suçladı. Yetkili, Ankara'da devam eden temaslardan sonuç alınamadığı mesajını verdi.

Yetkili, isyancıların Halep'e insani yardım ulaştırılması ve bu kentteki kuşatmanın kaldırılması amacıyla Rus yetkililerle iki hafta önce görüşmeye başladıklarını belirtti.

"CİDDİ BİR TRAJEDİYLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ"


"Ruslar ciddi boyutta oyalama yapıyor" diyen ismini vermek istemeyen yetkili, "Kesinlikle hiçbir ciddiyet yok. O yüzden eğer Avrupa ülkeleri ve ABD müdahale etmez ve işler şu andaki şekliyle ilerlerse ciddi bir trajedi ile karşı karşıya kalacağız" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın en güçlü müttefiki olan Rusya'nın hava kuvvetleri Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de muhaliflerin elinde bulunan bölgelere hava saldırıları yapıyor.

LAVROV DOĞRULAMIŞTI


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün Alanya ziyaretinde sorulan bir soru üzerine Suriye'deki silahlı muhalif gruplarla Türkiye'nin aracılığıyla temasa geçtiklerini ifade etmişti.

Lavrov, "Türk meslektaşlarımız da muhaliflerle ve komutanlarla iletişim halinde oldukları için Ankara'nın katılımıyla muhaliflerin ruh haliyle ilgili bilgi değişimi yapıyoruz. Ayrıca daha önce BM ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nda konuşulduğu gibi muhalifleri çözümün parçası olmaları yönünde teşvik ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="Times: Türkiye Suriye'nin kuzeyinde tampon bölge oluşturmaya başladı" desc="İngiliz The Times gazetesi, Türkiye ile Rusya'nın 'Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde kontrolün kimde olacağı' konusunda anlaşmaya başladığını yazdı. Haberde, Türkiye'nin istediği şekilde doğu-batı yönünde, Azez ve Cerablus arasında yaklaşık 90; güneye doğru da yaklaşık 30 kilometrelik bir alanda tampon bölgeye yaratmaya başladığı öne sürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/sur-sondakika-20.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-times-putin-ve-erdogan-suriyeyi-paylasmaya-basladi-1542758/"]