Plan kapsamında, Suriye rejimi, muhaliflerin kontrolü altındaki belli bölgelerde muharebe görevlerini sona erdirecek.

Anlaşmaya ABD Dışişleri Bakanı John Kery ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un İsviçre'nin Cenevre kentinde yürütüğü müzakereler sonucu varıldı.

Ortak basın toplantısında konuşan Kerry, varılan anlaşma kapsamında yürürlüğe konacak planın "hem rejimin hem de muhaliflerin yükümlülüklerini yerine getirmelerini gerektirdiğini" vurguladı.

FOTO: REUTERS/ Kerry ve Lavrov'un bir araya geldiği otelde üst düzey güvenlik önlemleri alındı. FOTO: REUTERS/ Kerry ve Lavrov'un bir araya geldiği otelde üst düzey güvenlik önlemleri alındı.


Kerry, Suriye rejimi ciddiyet gösterdiği takdirde, muhaliflerin plana riayet edeceğini belirttiğini de aktardı.

Rus Bakan ise Moskova'nın Suriye hükümetini plan hakkında bilgilendirdiklerini ve onların da "planı hayata geçirmeye hazır" olduklarını ifade etti.

Anlaşma, ihtiyaç duyulan bölgelere insani yardım ulaştırmasını da kapsıyor.

Kerry, "Şiddetin durdurulması, Halep'in de aralarında bulunduğu kuşatma altındaki ve ulaşılması güç tüm bölgelere erişimin sağlanmasını da gerektiriyor" dedi.

FOTO: REUTERS/ Cenevre'deki görüşmeler 13 saat sürünce, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, gazetecilere iki şişe votka verdi. FOTO: REUTERS/ Cenevre'deki görüşmeler 13 saat sürünce, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, gazetecilere iki şişe votka verdi.

ABD VE RUSYA'DAN ORTAK OPERASYON


Şiddetsizlik ortamına geçişten 7 gün sonra, Rusya ve ABD, IŞİD ve El Kaide bağlantılı Nusra cephesi üyeleriyle mücadele için "ortak yürütme merkezi" oluşturacak.

Lavrov, ortak yürütme merkezinin Rus ve ABD güçlerine teröristleri ılımlı muhaliflerden ayırma olanağı tanıyacağını açıkladı.

Rus Bakan, Rus ve ABD hava kuvvetleri tarafından teröristlere karşı koordineli saldırılar düzenleneceğini belirtti.

Anlaşma kapsamında bu bölgelerde Suriye Hava Kuvvetleri operasyon yapamayacak. Ancak Esad güçleri, ABD ve Rusya tarafından operasyon için seçilen bölgeler dışında faaliyet gösterebilecek.

KERRY: ŞİMDİYE KADARKİ EN ULAŞILABİLİR ANLAŞMA


Lavrov ve Kerry, planın siyasi geçiş sürecinin önünü açabileceğini vurguladı.

ABD'li Bakan, "Plan, daha kuralcı ve şimdiye kadarki tüm tekliflerden daha ulaşılabilir, şayet tüm taraflarca uygulanması halinde, Suriye'nin geleceği için siyasi görüşmelere olanak sağlayabilir" dedi.

FOTO: REUTERS/ Dünya kamuoyu Lavrov-Kerry görüşmesine odaklanırken, gelişmeleri dünyaya duyurmak için President Wilson Oteli'nde bekleyen gazetecilere pizza dağıtıldı. FOTO: REUTERS/ Dünya kamuoyu Lavrov-Kerry görüşmesine odaklanırken, gelişmeleri dünyaya duyurmak için President Wilson Oteli'nde saatlerce bekleyen gazetecilere pizza dağıtıldı.


Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, mutabakatı memnuniyetle karşıladı ve BM'nin insani yardım ulaştırmak için elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam Suriye’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin, “Yakından takip ediyoruz, belki bu gece (dün) yarısından önce iyi haberi alırız, umut ederiz ki iyi haber gelsin” açıklaması yapmıştı.