Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

-- Muhalefete en iyi çözümün siyasi olduğunu hep anlattık. Ve muhalefet de her seferinde Cenevre'deki siyasi görüşmelere katıldı.

-- Suriye'de siyasi geçiş sürecine ihtiyaç var. Tabii çok taraflı çabalarımızdan sonra alınan kararların uygulanmadığını, ihlal edildiğini gördük.

[old_news_related_template title="Son dakika... Suriye'de sıcak gelişme!" desc="Suriyeli sivillerin ve muhaliflerin Doğu Halep'ten tahliyesi devam ederken bir son dakika gelişmesi yaşandı... Suriyeli bir yetkili engellemeler nedeniyle tahliye operasyonun askıya alındığını ifade etti. Öte yandan Reuters bir görgü tanığına dayandırdığı haberinde, Doğu Halep'te tahliye otobüslerinin ayrıldığı yerden patlama sesleri geldiğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/2016-12-15t233110z_1_mtzgrqeccf9395k8_rtrfipp_0_mideast-crisis-syria.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-suriyede-sicak-gelisme-halepte-neler-oluyor-1568656/"]

-- Bölgedeki önemli aktörlerin yanı sıra Rusya ve İran'la çok boyutlu, ciddi temaslarımız oldu.

-- Halep'te tarihte görmediğimiz vahşetin değişik boyutlarını gördük. Sessiz kalamazdık. İnsanları vahşetten kurtarmak için özellikle Rusya'yla yoğun çaba sarf etti.

-- Bu sabaha kadar altı tur tahliye yapıldı. Otobüs sıkıntısı yok ama alan darlığı nedeniyle ekstra otobüs yollanmıyor.

-- Halep'te 7 bin 500 kişi kurtarıldı. Hasta kadın ve yaralı ve çocukları öncelikli olarak Türkiye'ye alıyoruz. Psikolojik tedavi de veriyoruz.

[old_news_related_template title="Son dakika... Putin: Erdoğan ile anlaştık" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye'de bir sonraki hedefin ülke çapında ateşkes olduğunu söyledi. Putin, Erdoğan ile Suriye konusunda Astana'da görüşmelerde bulunmak için anlaştıklarını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/sur-sondakika-5-14.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-putin-erdogan-ile-anlastik-1568920/"]

-- Son konvoyla ilgili tıkanıklık oldu. İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştüm. Bunu aşabilmek için görüşmeler yapıyoruz.

-- Tahliyelerin tamamlandığı haberleri doğru değil. Şu ana kadar tahliye edilenler siviller. Daha tamamlanmadı oradan çıkması gereken çok insan var.

TÜRKİYE VE RUSYA'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR


Ankara ile Moskova arasında tahliyelere ilişkin sabah saatlerinde de bir çelişki yaşanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Doğu Halep’ten ayrılan 6 bin 400 kişiden 3 bininin muhalif savaşçı olduğunu belirtmişti.

Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Şu ana kadar Doğu Halep’ten yola çıkan beş konvoyla birlikte 7 binin üzerinde sivili tahliye etmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor” ifadesini kullandı.