Alman Birinci Kanalı ARD'ye konuk olan Steinmeier, Türkiye'nin Alman vekillerin İncirlik üssünü ziyaretine izin verilmesi için, Alman hükümetinin Federal Parlamento'nun kabul ettiği Ermeni Soykırım tasarısını desteklemediğini açıkça belirtmesi yönündeki beklentilerini geri çevirdi. Steinmeier,"Ben bunlar arasında bir bağlantı görmüyorum, bunu da Türk mevkidaşıma açıkça söyledim" dedi.

Dışişleri Bakanı olarak Türk yetkililere, Federal Parlamento tarafından İncirlik'te görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzatılması isteniyorsa, Alman vekillerin üssü ziyaret etmelerinin sağlanması gerektiğini anlatmaya çalıştığını kaydeden Steinmeier, Alman askerlerinin durumunu görme imkanı olmayan milletvekillerinden tezkereye onay vermelerini beklemenin doğru olmayacağını söyledi. Steinmeier, Dışişleri Bakanı olarak görevinin ziyarete izin verilmesini sağlamaya çalışmak olduğunu da belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'le düzenlediği ortak basın toplantısında, “Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz ziyareti sağlarız“ diyerek, soykırım kararı konusunda beklentileri dile getirmişti.

SPD, milletvekillerine izin verilmemesi durumunda, Aralık ayında süresi dolacak olan İncirlik tezkeresine onay vermeyi düşünmüyor.
Alman Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’yi “İslami grupların merkezi eylem platformu“ olarak görmesi konusuna ise katılmadığını söyledi. Steinmeier, bu tür genelleme yapılmasından yana olmadığını vurguladı. Steinmeier,” Türkiye'nin Suriye sorununda kolay bir ortak olduğu kanısında değilim. İstesek de istemesek de, bu çatışmayı yatıştırmak ve sakinleştirmek ve siyasi bir çözüm bulmak için Türkiye'ye ihtiyacımız var" dedi. (DHA)