Erdoğan'ın, Ankara'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ash Carter'a yaptığı "Rakka'ya birlikte operasyon" teklifine ise, dolaylı ret geldi.

ABD'nin Irak'taki Askeri Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend, Rakka'ya yönelik operasyona, Ankara'nın "PKK'nın devamı" dediği YPG-PYD'nin katılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde YPG-PYD'nin olacağı hiçbir operasyonda, Türkiye'nin yer almayacağını açık ifadelerle dile getirmişti.

MCGURK: TÜRKİYE SURİYE OPERASYONUNDA YOK


Obama'nın özel temsilcisi McGurk, dün Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Başika'daki varlığının "Musul'a yönelik uluslararası operasyona dahil olmadığını" söyledi.

McGurk şöyle dedi:

"Türkiye, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası. IŞİD, Türkiye'ye yönelik bir tehdit. IŞİD teröristleri ve canlı bombaları tarafından, aralarında birkaç ay önceki İstanbul havaalanı saldırısının da bulunduğu çok sayıda saldırı gerçekleştirildi. Türkiye, IŞİD'e karşı Suriye'de sahada savaşıyor. Irak'ta ise, Türkiye Başika'da bulunuyor. Ancak bu mevcudiyet, koalisyon şemsiyesi altında değil. Bunun nedeni, bizim en önemli prensibimizin Irak'ın egemenliği olması. Koalisyonun tüm üyeleri Irak'ın mutabakatı ve onayı ile askeri bir rol oynuyor. Buraya Iraklılara yardım için gelme süreci var. Başika kampı ise, bu amacı taşıyacak şekilde kurulmuş değil.

Şimdi biz de, Iraklılar ve Türklerle, bunu aşacak diplomatik bir yol bulmak için uğraşıyoruz. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Ancak Irak hükümetinin onayı ve mutabakatı olmadan, hiçbir şey olmaz. Bu çok önemli bir konu ve bunu önümüzdeki günlerde de tartışmaya devam edeceğiz. Ancak burada bizim için en önemli şey, Irak'ta, Irak hükümetinin mutabakatı olmadan hiçbir askeri operasyon yapılmamasıdır."

Türkiye'nin PKK terör örgütüyle mücadele için onlarca yıldır Irak'ta bulunduğunu da hatırlatan McGurk, "PKK terör örgütü sadece Türkiye için değil, Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel hükümeti için de bir tehdit. Dolayısıyla bu konuyu hem Türkiye ile, hem Kürdistan bölgesel Yönetimi ile, hem de Irak merkezi hükümeti ile işbirliği içinde çözmeliyiz. Burada birbirine karışan, üstüste gelen çok fazla karşılıklı çıkar var. Ancak Irak'da ne yapılacaksa, mutlaka Irak hükümetinin mutabakat ve onayı ile yapılmalı."

AMERİKALI GENERAL: "RAKKA'DA YPG OLACAK"


ABD'nin Irak'taki operasyonlarından sorumlu Generali Townsend de yaptığı açıklamada, Rakka'ya yönelik operasyonun da "yakında başlayacağını" ve bu operasyonda ağırlıklı gücün, YPG-PYD'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (DSG) militanları olacağını açıkladı.

YPG'nin Rakka operasyonunda yer alması konusunu Türkiye ile görüşmeye devam ettiklerini de anlatan Amerikalı General, DSG’nin 30 bini aşkın savaşçısı olduğunu, bunun belirgin bir bölümünüyse Suriyeli Kürtlerin, geri kalanını da Araplar ve başka yerel etnik kökenlilerin oluşturduğunu söyledi. Townsend şöyle dedi:

“Operasyon yakın zamanda başlayabilir. Yeterli gücün Rakka operasyonu için uygun olduğuna inanıyorum. Yine de daha fazla yerel gücü operasyona katma ve onları eğitme planımız var. Yerel güçleri kullanma konusunda Menbiç iyi bir örnek. Yerel güçleri bir araya getirdik ve bölgede kalan temel öge onlar oldular.”