Binali Yıldırım Ankara'da Çankaya Köşkü'nde, Binyamin Netanyahu ise İtalya'nın başkenti Roma'da kameraların karşına geçti.

“Mutabakat metninin yarın imzalanacağını” duyuran Yıldırım, “Anlaşma kapsamında Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenler için 20 milyon dolar tutarında tazminat ödenecektir” dedi.

İLGİLİ HABERSon dakika haberi... Binali Yıldırım'dan 'İsrail'le anlaşma' açıklamasıSon dakika haberi... Binali Yıldırım'dan 'İsrail'le anlaşma' açıklaması

“Bu mutabakatla ilişkiler normalleşmiş oldu” diyen Yıldırım, Gazze’ye uygulanan ambargoyla ilgili olarak, “Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz Aşdot Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardım götürecektir” diye konuştu. Yıldırım, yardımın “AFAD koordinasyonunda yapılacağını” belirtti.

YILDIRIM: AMBARGO TÜRKİYE'NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE KALKIYOR


Yıldırım, "Gazze bölgesinde başta elektrik, su çalışmalarına başlanacak. Ayrıca Gazze'de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı hastanenin iç donanımlarının yapılarak hizmete alınması, bu mutabakatta anlaşılan diğer bir husus. Ayrıca TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var, bunun da önünü açmış oluyoruz" dedi.

Başbakan, "Mavi Marmara'yla Gazze başta olmak üzere topyekun ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor" dedi.

Soru cevap kısmında "Türkiye'de Hamas ofisi var mı, anlaşmada yok deniyor ama…" şeklindeki bir soru üzerine Yıldırım, "Arkadaşlar, tabii ki Türkiye-Filistin ilişkilerinin takip edilmesi için gerekli diplomatik mekanizmalar eskiden olduğu gibi olmaya devam edecek" dedi.

NETANYAHU: GAZZE'YE YÖNELİK DENİZ ABLUKASI SÜRECEK


Roma'da düzenlediği basın toplantısında İsrail halkını bilgilendiren Netanyahu ise Yıldırım'ın "ambargonun Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor" açıklamasına taban tabana zıt bir bilgi verdi.

İLGİLİ HABERNetanyahu Türkiye-İsrail anlaşmasına ilişkin detayları açıkladıNetanyahu Türkiye-İsrail anlaşmasına ilişkin detayları açıkladı

İsrail'in denizden Gazze ablukasının süreceğini" ve Türk topraklarından İsrail'i hedef alacak "terör faaliyetlerinin" engellendiğini belirtti.

Netanyahu, "Denizden abluka bizim için çok önemliydi. Bu konuda taviz vermeye hazır değildim" dedi.

Netanyahu, Türkiye'den gönderilecek insani yardımların ise İsrail limanları üzerinden Gazze'ye ulaşacağını söyledi.

Netanyahu ayrıca, Avrupa'ya Türkiye üzerinden İsrail doğalgazı sevk edilmesinin önünün açıldığını da vurguladı.

İLGİLİ HABERTürkiye Türkiye "Aşdod Limanı"ndan yardımı kabul etti! Peki Mavi Marmara'da 10 kişi neden öldü?