Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimini protesto gösterilerine izin vermeyen ve Türk bayrağı açanlar hakkında soruşturma başlatan Avusturya ile ilgili, “Teröre destek veren bu tutumuna karşı biz de duyarsız kalamayız ve maalesef ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin normal sürdürülmesinin zemini ortadan kalkmıştır” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Andrei Galbur ile bir araya geldi. İkili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimini protesto gösterilerine izin vermeyen ve Türk bayrağı açanlar hakkında soruşturma başlatan Avusturya ile ilgili, “Başka ülkelere her zaman demokrasi, toplanma ve gösteri özgürlüğü dersi vermeye çalışıyorsunuz, dolayısıyla barışçıl bir yürüyüşe bile izin vermiyorsunuz diye sitemimizi etmiştik. Fakat gördük ki maalesef PKK ve yandaşlarına Viyana’da gösteri yapma izni vermişlerdir. Şimdi bunun dürüstlükle, samimiyetle bağdaşmadığını biliyoruz. Dolayısıyla teröre destek veren bu tutumuna karşı bizde duyarsız kalamayız ve maalesef ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin normal sürdürülmesinin zemini ortadan kalkmıştır. O nedenle bugün Avusturya maslahatgüzarını bakanlığımıza çağırdık ve tepkimizi gösterdik. Aynı şekilde Viyana Büyükelçimiz Hasan Göğüş’ü de istişareler için, Avusturya ile ilişkilerimizi gözden geçirmek için Ankara’ya çağırdık. İkili ilişkilerimizde biz de duyarsız kalmayacağız, bazı adımlar atacağız” diye konuştu.

“BİZ ÖYLE TEHDİTLERE, ŞANTAJLARA PABUÇ BIRAKMAYIZ"

“Biz onlar gibi ikiyüzlü olamayız, çifte standart içinde olamayız. Terörün her türlüsüne karşı, teröre destek vermeyi bir kenara bırakın terörün her türlüsü ile mücadele etme azmimiz var ama onlar bazı terör örgütlerine karşı ama Türkiye’ye saldıran, her gün değişik şehirlerde özellikle Kürt kardeşlerimizi hedef alan terör örgütlerine destek veriyorlar” diyen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Maalesef bugün Avusturya’nın ve bazı ülkelerin geldiği nokta bu ama biz ikili ilişkilerimizde başka tedbirler alacağız. O anlayış maalesef o zemin şu anda ortadan kalkmıştır. Önümüzdeki süreçte atacağımız adımları da paylaşacağız. Bize nasıl yaklaşırlarsa biz de o şekilde yaklaşırız. Kimse Türkiye’yi, Türk milletini korkutamaz, sindiremez. Biz öyle tehditlere, şantajlara da pabuç bırakmayız, yok Avrupa Birliği sürecini durdururuz, yok bilmem ne. Her şeyden önce tek bir ülkenin alacağı bir karar da değil, haddi de değil. Bu tür tehditlere kesinlikle prim vermeyeceğiz ama bize hangi ülke nasıl tutum sergilerse biz de o ülkeye aynı şekilde karşılık vereceğiz. Kesinlikle biz teröre, teröristlere destek vermek değil, tam tersi onlarla mücadele için herkesle de işbirliği yapacağız. Maalesef terör konusunda Avrupa Birliği ve Avusturya gibi ülkeler bariz bir çifte standardın ve ikiyüzlülüğün içine girmiştir.”

“TÜM MİLLET OLARAK BİRLEŞTİĞİMİZ BİR ORTAMDA MAALESEF BU DESTEĞİ GÖREMEDİK"

Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin, “Litvanya, Moldova ve yarın da Macaristan Dışişleri Bakanları Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Bu ziyaretleri 15 Temmuz sonrası Türkiye’ye destek ziyareti olarak yorumlamak mümkün mü?” sorusu üzerine, “Böyle de yorumlayabiliriz, her ne kadar geç de olsa bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bakanlarının Türkiye’yi ziyaret etmesi bizi mutlu ediyor. Her şeyden önce biz her zaman diyaloğa ve işbirliğine açığız ve bu konularda görüş alışverişi dahil her türlü temasa ve tüm işbirliklerine açığız ama bugüne kadar maalesef birçok Avrupa Birliği ülkesinden ziyaret ve diyalog yerine eleştiri, tehdit ve darbe sürecinde sürekli Türkiye’yi ve demokratik şekilde iş başına gelmiş iktidarı zayıflatıcı söylem içinde oldular. Tüm millet olarak birleştiğimiz bir ortamda maalesef bu desteği göremedik ama İngiltere’den Avrupa Birliği ve Amerika İşleri Bakanı Allen Duncan gelmişti. Değerli dostum Andrei Galbur’un ziyareti daha önceden belirlenmişti” cevabını verdi.

“ROMANYA VE POLONYA İLE BİRLİKTE ÜÇLÜ BİR MEKANİZMA OLUŞTURMUŞTUK"

Darbe girişimi ve daha sonraki süreçte Moldova’nın desteğinin çok net bir şekilde görüldüğünün altını çizen Çavuşoğlu, “Bu ziyaret vesilesiyle bir kere daha bu desteklerini bize ilettiler. Moldova gibi dostlarımızın kıymetini her zaman biliyoruz ve bundan sonraki süreçte bağlarımızı daha da güçlendireceğiz. Bu hafta bizi ziyaret edecek dışişleri bakanlarından ve yönetimlerinden güçlü bir desteği zaten darbe girişimi sonrasında da görmüştük. Moldova ziyaretinin yanında Romanya ve Polonya ile birlikte üçlü bir mekanizma oluşturmuştuk, ilk toplantı Haziran ayında Varşova’da olmuştu. İkinci toplantı Bükreş’te olacaktı fakat darbe girişiminden sonra Türkiye verdikleri desteği bir kere daha vurgulamak için Türkiye’de yapmayı önerdiler, biz de memnuniyetle kabul ettik” ifadelerini kullandı.

Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Andrei Galbur ise şunları kaydetti:

“Bizim bu ziyaretimiz zaten darbe kalkışmasının öncesinden planlanmıştı. Stratejik ortaklığımızın derinleştirilmesi için bu ziyaret çok önemli. Zaten darbe girişimi esnasında da biz Moldova hükümeti olarak demokratik yolla seçilmiş hükümete verdiğimiz desteğimizi çok açık bir şekilde dile getirmiştik ve hemen ülkenin anayasal kontrole geri dönmesi, demokratik yolla seçilmiş hükümetin normal bir şekilde tekrar normal hayata geri döndürülmesi için vereceğimiz desteği de zaten dile getirmiştik. Ben aynı görüşlerimi bugün de dile getirdim, yarın da aynı mesajları vermeye devam edeceğim.”

İHA