BBC Türkçe'nin haberine göre; WHO, olimpiyat oyunlarının Zika virüsünün yayılmasında büyük bir değişikliğe neden olmayacağını belirtti.

Sayıları 150'yi bulan dünyanın önde gelen bilim insanı, Dünya Sağlık Örgütü'ne gönderdikleri mektupta, olimpiyatların başka bir yere taşınması ya da ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Bilim insanları mektupta, oyunların öngörüldüğü gibi 5-21 Ağustos tarihlerinde Rio'da düzenlenmesinin "etik olmayacağını" belirtmişti.

OLİMPİYAT KOMİTESİ DE 'GEREK YOK' DEMİŞTİ


Uzmanlar Zika'nın belirtilerinin hafif olmasına karşın, hamile kadınlara bulaştığında bebeklerin kafa deformasyonuyla doğmasına yol açtığını ve yetişkinlerde nadir görülen, bazen öldürücü olabilen bir nörolojik hastalığa neden olabileceğini söyledi.

Sivrisineklerle yayılan hastalık bir yıl önce Brezilya'da ortaya çıktı. Virüs daha sonra 60'dan fazla ülke ve bölgeye yayıldı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi de Zika nedeniyle oyunların ertelenmesi ya da başka bir yerde yapılmasına gerek olmadığını söylemişti.

Mektuba aralarında Oxford, Harvard ve Yale gibi üniversitelerin de bulunduğu kurumlardan doktorlar ve tıbbi etik uzmanı imza attı.

Mektupta "Oyunları izlemek için dünyanın dört bir yanından gelecek 500 binden fazla yabancı turist gereksiz bir risk altına sokuluyor. Turistler virüsü kapıp evlerine döndüğünde hastalığı da yayabilir" denildi.