3 Mayıs 1935'te kurulan Türkkuşu, havacılığın önemine inanmış, öngörüleriyle de eşsiz lider Atatürk'ün, Türk havacılığına en büyük armağanı. Türk Hava Kurumu (THK),  Ata'nın mirası Türkkuşu gibi oldukça anlamlı bir ismi, Türk havacılığını en güzel şekilde temsil edecek bir markayı internette koruyamadı. Türkkuşu Genel Müdürlüğü, THK'nın icra organı olarak devam etse de Türkkuşu adıyla bir web sitesine sahip değil... 

türkkuşu

"İstikbal göklerdedir" sözüyle havacılığa verdiği önemi perçinleyen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 81 yıl önce 3 Mayıs 1935 tarihinde Türkkuşu Uçuş Okulu’nu açtı.

Öngörüleriyle de eşsiz bir lider olan Atatürk, havacılığın hızla gelişeceğini sezinlemiş ve bu konudaki çalışmalara büyük önem vermişti. O günkü zor şartlara, eldeki imkansızlıklara rağmen geleceğimiz için havacılık alanında büyük atılımlar yapmıştı.

Atatürk, Türk gençlerinin uçuşu, planör kullanmayı, paraşütle atlamayı, kısacası havacılıkla ilgili herşeyi bilimsel bir şekilde en iyi öğretmenlerden, deneyler yaparak öğrenmelerini istiyordu. Atatürk'ün emriyle 3 Mayıs 1935 tarihinde Türkkuşu Uçuş Okulu açıldı. Önce planör okulu, ardından paraşüt okulu faaliyete geçti. Adını bizzat kendisinin koyduğu Türkkuşu, artık sivil havacı gençliğin emrinde olacaktı.

"TÜRKKUŞU HAVACILIKTA MARKAMIZ OLMALIYDI"

THK bünyesinde açılan Türkkuşu'nun bir de genel müdürlüğü var. Türkkuşu Genel Müdürlüğü, Türk Hava Kurumunun icra organı olarak amatör ve profesyonel havacılık alanında ana faaliyetlerini sürdürüyor.

Atatürk, “Bundan sonra insanlığın hizmetine girecek en büyük gelişmeler havacılık alanında olacaktır; hatta gün gelecek insanoğlu uzaya gidecek, başka dünyalara gidecek, Ay’ı ve benzeri gezegenleri bile fethedecektir, işte bu çağdaş savaşlar da göklerde üstün olan uluslar tarafından kazanılacaktır” diyerek daha o günlerde uzayı işaret eder.

Türk Hava Kurumu (THK), bugün bırakın uzaya gitmeyi, Ata'nın mirası, ülkemiz havacılığını en güzel şekilde temsil edecek bir markaya, Anadolu'yu yansıtan en özel sembole, Türkkuşu gibi oldukça anlamlı bir isme bile sahip çıkamıyor. Türkkuşu Genel Müdürlüğü var olmasına var ama internette THK'ya ait 'Türkkuşu' alan adıyla bir web sitesi yok.

İLGİLİ HABER

İnternette 'com' uzantılı Türkkuşu alan adı, satın alınmış durumda, org uzantılı alan adına ise ulaşılamıyor.

İnternette Türkkuşu'na ulaşmak istediğinizde, 'com' uzantılı alan adını yazdığınızda sizi şu manzara karşılıyor.

turkkusu_4

Türkkuşu'nun com uzantılı isim hakkı yönetici ve eğitimci Hakan Türkkuşu'nun Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Event Menagement Team (EMT) tarafından satın alınmış. Hakan Türkkuşu, soyadından dolayı 1990'lı yılların başında bu alan adını aldığını, kişisel ve iş bilgileri için kullanmaya başladığını söylüyor. İnternet sitesi şu anda yeniden düzenleniyor.

Aslında 'org' uzantısı Atatürk'ün mirasına daha çok yakışıyor. Fakat Türkkuşu'nun org uzantılı alan adını yazdığınızda ise bu siteye ulaşılamıyor uyarısı alıyorsunuz.

turkkusu_5

Türk Hava Kurumu bünyesinde gerçekleştirilen yeniden yapılanma faaliyetleri kapsamında ‘THK Uçuş Akademisi' kuruldu. Ankara, İstanbul ve İzmir’de hali hazırda faaliyet gösteren THK Uçuş Eğitim Okulları’na http://www.tuathk.com internet adresinden ulaşılabiliniyor.

Şimdi soruyoruz. Yeniden yapılandırmaya gidilirken, bu işin mektebi olan, Türk havacılığını en güzel şekilde temsil edecek bir markayla,  'Türkkuşu' adıyla devam edilmesi gerekmez miydi?