Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Ülkemizde bulunan okul çağındaki Suriyeli 800 bin sığınmacı çocuktan, 330 bini okullaştırıldı. 2016 yıl sonu itibarıyla bu rakamın 450 bine çıkarılması hedefleniyor. Böylelikle yaklaşık yüzde 50 okullaşma oranına ulaşılacak. Tüm dünyadan beklentimiz ülkelerinde bulunan yabancı uyruklu vatandaşların ve Suriyelilerin okullaşma oranını yüzde 50´ye çıkarmaktır.“ dedi.

bakan_avci_4

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde, "Acil Durumlarda ve Uzun Dönemli Krizlerde Eğitim Konulu" özel oturuma katıldı. Zirvenin bütün dünyaya yayılacak bir iyilik hareketine vesile olmasını dilediğini belirten Bakan Avcı, Türkiye'nin Suriye'de yaşanan iç karışıklıkların başladığı ilk günden itibaren Suriyeli vatandaşlara karşı açık kapı politikası izlediğini söyledi.

“BU COĞRAFYANIN İNSANLARI GÖÇLERE DUYARLIDIR”

Bakan Avcı, "Bu coğrafya ve bu coğrafyanın insanları, tarihi ve gelenekleri itibarıyla göçlere alışkın ve duyarlıdır. Nasıl engizisyon zulmünden kaçanlara, Balkanlardan göç edenlere, Hitler'in zulmünden kaçanlara, Afganistan'a, Pakistan'a, Libya'ya ve Irak'a kucak açtıysak, bugün de, bu coğrafyanın insanları olarak Esad zulmünden kaçan Suriyelilere kucak açtık." diye konuştu.

Bakan Avcı, ülkenin kapılarını zor durumda olan vatandaşlara açarken, insani ve hukuki gereklilik konularını temel aldıklarını ifade ederek, bir insanın yaşama hakkının, can ve mal güvenliğinin sağlanmasının, eğitim ve hakkı gibi konuların korunması gereken en temel haklar olduğunu anlattı.

Ülkede geçici koruma altında bulunan sığınmacılara sağlıklı bir yaşam ortamı oluşturduktan sonra yaptıkları işin eğitim hizmeti sunmak olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, Türkiye´de koruma altında bulunan sığınmacılara yönelik eğitim hizmetlerinde, temel olarak, dil ve mesleki becerilerinin geliştirilmesi, yüksek öğrenim imkanının sağlanması konularının esas alınmakta olduğunu anlattı.

HEDEF 450 BİN SIĞINMACI ÇOCUĞA EĞİTİM

Türkiye'de yaşanan Suriyeli sığınmacılara verilen hizmetlerle ilgili bilgi veren Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bulunan okul çağındaki Suriyeli 800 bin sığınmacı çocuktan, 330 bini okullaştırıldı. 2016 yıl sonu itibarıyla bu rakamın 450 bine çıkarılması hedefleniyor. Böylelikle yaklaşık yüzde 50 okullaşma oranına ulaşılacak. Tüm dünyadan beklentimiz ülkelerinde bulunan yabancı uyruklu vatandaşların ve Suriyelilerin okullaşma oranını yüzde 50´ye çıkarmaktır."

DÜNYA DEVLETLERİNİ SIĞINMACI ÇOCUKLAR İÇİN İNİSİYATİF ALMAYA ÇAĞIRDI

Zor durumda olan çocuklara ülkelerin yardım etmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, tüm dünyadan beklentilerinin, Suriyelilerin kendi kültürel kimliklerini korumaları ve anadil becerilerini geliştirebilmeleri için imkan sağlanması olduğunu kaydetti. Avcı, bütün devletleri sığınmacı çocuklar için insani yardım konusunda inisiyatif almaya, daha duyarlı olmaya çağırdığını söyledi.

Oturuma Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Lübnan Eğitim Bakanı Elias Bou Saab, Eski Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Sani´nin eşi Sheikha Moza bint Nasser ve çok sayıda devlet ve BM temsilcisi de katıldı.

Oturumun ardından Bakan Avcı, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova ile Suriyeli mülteciler konusunda görüştü. Görüşme fotoğraf çekiminin ardından basına kapalı gerçekleşti.

Bakan Avcı, daha sonra, BM Küresel Eğitim Özel Elçisi Gordon Brown ile de bir görüşme gerçekleştirdi.