1 Eylül'de çıkarılan 674 sayılı KHK'ya binlerce araştırma görevlisi karşı çıkıyor. Konuyla ilgili imza kampanyası başlatan ÖGESEN yarın da bir basın toplantısı düzenleyecek. Ayrıca Twitter'da da #öyp50d hashtag'i açılırken, bir de kısa film çekildi.

ÜNİVERSİTEDE KALAMAYACAKLAR


674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na da ek bir madde eklendi. Buna göre, devlet üniversitelerinde 33/A kadrosuyla görev yapan ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında atanan tüm ÖYP’li akademisyenler 50/D maddesine geçirildi. Böylece doktorasını tamamlayan araştırma görevlisi üniversitede kalmayacak.

ÜNİVERSİTE KARAR VERECEK


Araştırma görevlisinin okulda kalıp kalmayacağına üniversite görevlileri karar verecek. Ayrıca KHK ile yurtdışında ve yurtiçinde başka üniversitede eğitimde olan araştırma görevlileri 15 gün içinde görev yaptığı üniversiteye çağrıldı. Geri dönmemeleri halinde ise atamaları iptal edilecek.

ÖZKOÇAK: UYGULANABİLİRLİĞİ YOK


Konuyla ilgili sozcu.com.tr'ye açıklama yapan Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, 1 Eylül'de çıkarılan KHK ile yaklaşık 15 bin ÖYP'linin daimi statüdeki 33A'dan kadro güvencesi olmayan, akademinin tümörü olan 50D'ye geçirildiğini vurgulayarak, “Bazı üniversitelerin yaptığı açıklamalara bakılırsa, bu KHK'nın uygulanabilirliği neredeyse yoktur. Hain terör örgütü FETÖ'cülerin temizlenmesini biz de istiyoruz. Bu yasaya hainlerin, FETÖ'cülerin temizlenmemesi için değil, mazlumların, masumların kadro dışında bırakılmasından korktuğumuz için karşıyız” diye konuştu.

KHK ile ilk kez özlük haklarına dokunulduğunun altını çizen Özkoçak, şöyle devam etti: “50D ile 35. madde bir araya gelemez iken aynı KHK'da bahsedildi. Son yapılan açıklamalara baktığımızda, KHK karanın meşrulaştırmaya çalışıldığını görüyoruz. Öyle ki anasal bir hak olan eğitim hürriyetinin engellenememesi durumunu, üniversiteler tarafından rahat bir şekilde atılabilmesi durumunu kamufle etmeye çalışıldığını düşünüyoruz.” Yeni sisteme göre, ÖYP'lilerin üniversitede kalması için üniversite görevlilerinin karar verdiğini vurgulayan Özkoçak, “Bu KHK ile 'elimi öpen kadroyu alır' düzeni geliyor” dedi.

İRGİL: ÜNİVERSİTELERİN İNSAFINA BIRAKILDI


CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de OHAL kapsamında çıkarılan 674 sayılı KHK ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamındaki araştırma görevlilerinin statülerinin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın değiştirilmesi ile doktoralarını tamamlayan araştırma görevlilerinin görevlerine devam etmelerinin önüne geçilmiş olduğunu söyledi.

Yüksek lisans ve doktora eğitimleri için başka üniversitelere görevlendirmeyle geçen, dil eğitimini devam ettiren, bu programa göre kendilerine bir yol çizen ÖYP araştırma görevlileri bu kararla kadrolarının bulunduğu üniversitelerin insafına bırakıldığının altını çizen İrgil, şöyle devam etti: “Akademik camianın geleceğini oluşturan araştırma görevlilerinin bir gecede kadrolarından edilmesinin nasıl bir mantıklı yanı olabilir? İktidar doğru kararlar almalı, vatandaşlarının mağduriyet yaşamasına neden olmamalıdır. Ne yazık ki OHAL KHK’larıyla binlerce masum insan mağdur oldu, oluyor, ÖYP araştırma görevlileri de bu mağduriyet girdabına sokuldu. Bu kararın araştırma görevlilerinin FETÖ örgütü üyesi gibi algılanmalarına neden olacağı ihtimali bile bir mağduriyettir. Ayrıca FETÖ ile mücadele için araştırma görevlilerinin kadro değişikliği nasıl bir katkı sağlayacaktır bilmek istiyoruz.”