Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Proje okul' yönetmeliğine tepki gösteren veli ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 500 kişilik bir grup, saat 15.00'da Fatih Babı-Ali Caddesi'nde bulunan Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde toplandı.

Eyleme, Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nin yanı sıra proje okul kapsamına alınan İstanbul'daki diğer okulların velileri de katıldı. 'Okuluma, öğretmenime dokunma' yazılı pankart açan grup, 'Proje değil eğitim gerek', 'Projeniz değiliz' sloganları attı.

Proje okul yönetmeliğinin alkışlarla protesto eden velilere sınıflarda bulunan öğrencilerde alkışlarla destek verdi. Grup, okul önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde kızı okuyan Duygu Yalçıner yaptı. Proje kapsamında çocuklarının öğretmenlerinin birçoğunun gönderilmesine tepki gösterildiği açıklamada, "Çocuklarımızın her birinden hayatın bir parçasını öğrendikleri, geleceklerini kurmada değerli katkılarını aldıkları öğretmenlerinin birçoğu okullarından gönderiliyor. Proje okulu denerek okullarımızın, bu okullarda eğitim gören gençlerimizin kaderleri ve geleceklerinin birkaç kişinin kararına ve keyfi uygulamalarına terkedilmesini kabul etmiyoruz" denildi.

"PROJE OKUL DENİLEN OKULLARIN ÖZEL BİR STATÜYE İHTİYAÇLARI YOKTUR"
Yalçıner'in okuduğu açıklamada, "Bizler, hem çocuklarımı hem de öğretmenlerimizin uzun yıllar uğraşarak ve hak ederek, bugünkü konumuna ulaştırdıkları okullarımızın içinin boşaltılmasına karşı çıkıyoruz. İsteğimiz; çocuklarımızın liyakata ve çalışmaya dayalı, eşit, parasız çağdaş, nitelikli ve bilimsel bir eğitimi, yaratıcılıkları ve kendilerine özgüveni ortaya çıkarıp geliştirecek sosyal bir ortamda almalarının sağlanmasıdır Kaldı ki proje okul denilen okulların özel bir statüye ihtiyaçları yoktur" ifadeleri yeraldı.

CHP MİLLETVEKİLİ ALİ ŞEKER'DEN VELİLERE VE ÖĞRENCİLERE DESTEK
Eyleme destek veren CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise proje okullarının eğitim sistemine zarar verdiğini belirterek bu yanlıştan dönülmesini istedi. Şeker, "Sorgulayan, şüphe eden merak eden, araştıran düşünen beyinler istemiyorlar. Bunun için laik, bilimsel eğitim kurumlarını bir bir yok ediyorlar. Bu okullara daha fazla tahribat yapmayın" dedi.

VELİLER UYGULAMANIN DURDURULMASINI İSTEDİ
Öte yandan veliler, yetkililerden projenin kaldırılmasını ve çocuklarının gelecekleriyle oynanmamasını talep etti.
Kadıköy Anadolu Lisesi'nde çocuğu okuyan Gürsel Taşan, proje okullarıyla yapılmak istenilen ne olduğunu halen anlayamadıklarını belirterek, "Sesimizi duyurabilmek için okul okul geziyoruz; belki elimizden birşey gelir diye. Bu okulların tarihiyle, geleceğiyle oynanmamasını istiyoruz. Çocuklarımız bu okulları büyük çabalar ile giriyor. Bu çabalarıyla oynanmamasını istiyoruz" diye konuştu.

"PROJEDEN GERİ DÖNÜLSÜN"TALEBİ
Gülsüm Öner Yetkin ise, "Biz anne-babalar olarak çocuklarımız için çırpınıyoruz. Onlara eğitimden başka verebileceğimiz hiçbir şey yok. Lütfen bu projeden geri dönsünler. Anayasa Mahkemesi bu projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı versin" ifadelerini kullandı.

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE YÜRÜDÜLER
Basın açıklamasının ardından veliler ve öğrenciler aşure dağıttı. Ardından grup, buradan Sultanahmet Meydanı'ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. Grup, burada da sloganlar ve alkışlarla proje okul yönetmeliğini protesto etti. Buradaki açıklamaların ardından veliler ve öğrenciler eyleme son vererek dağıldılar.