Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Milletvekili Atila Sertel, yerel basında, seçmeli olan Arapça'nın Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde zorunlu olarak verildiği yolunda haberler yer aldığına dikkat çekerek, "İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün de doğruladığı bu iddianın yasal dayanağı nedir? Öğrencilere Arapça dayatılmasının gerekçesi nedir" dedi.

Birçok öğrenci velisinin bu zorlamadan rahatsız olduğunu ifade eden Atila Sertel, eğitim sisteminin yap boz tahtasına döndüğünü, bu yılki müfredatla birlikte "kökten dinci" bir yaklaşımla değişiklikler yapıldığını söyledi. Türkiye genelindeki bütün camilerde Arapça ve Kur'an-ı Kerim kurslarının olduğunu hatırlatan Sertel, ailelerin halihazırda çocuklarını bu kurslara gönderdiğini, okullarda böyle bir zorunluluğun toplumu kutuplaştırmaya iteceğini dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Sertel, şöyle devam etti: "2016 - 2017 eğitim - öğretim yılı müfredatında 9'uncu sınıflara Kur'an-ı Kerim ve Arapça dersleri, 10'uncu sınıflarda ise Osmanlı Türkçesi dersleri konuldu. İlkokul müfredatında yapılan değişiklikle de, İlkokul 2'nci sınıftan itibaren Arapça dersi seçmeli ders kapsamına alındı. Henüz 7-8 yaşlarındaki çocuklara bu Arapça dayatmasının anlamı ve amacı nedir? Üstelik seçmeli olarak getirilen Arapça dersi, bazı okullarda zorunlu olarak öğrencilere verilmek isteniyor. Bu ülkede her milletten, her inançtan insan yaşıyor. Hoşgörüsü ile dünyaya nam salmış bu toplum bu tür düzenlemelerle ayrıştırılıyor, kutuplaştırılıyor. Çağdaş, laik eğitim sistemimiz adeta bir yap boz tahtasına döndürüldü. Bu dersleri almak istemeyen çocuklar, buna karşı çıkan veliler de fişleniyor üstelik. İktidar laik eğitim sistemini din merkezli bir sisteme dönüştürmek istiyor. Bunun açık işaretlerini de bu yılki müfredatta çok rahatlıkla görüyoruz. Tek düze bir toplum isteyen, topluma sürekli kendi isteklerini dayatan bu iktidar şimdi de dilimize ve dinimize müdahale ediyor."

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Karaburun'daki öğrenci ve velilerden bir başka vahim konuda daha şikayet aldığını belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile tüm okullarda bir hafta boyunca zorunlu olarak gerçekleştirilen '15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma' etkinlikleri çerçevesinde Karaburun'daki bazı okullarda çocukların psikolojilerini olumsuz etkileyebilecek videolar izlettirildiğini öğrendim. Henüz 7 yaşındaki çocuklara tankların insanları ezerken, darbeci askerlerin vatandaşları vururken çekilmiş görüntülerin izlettirildiği iddia ediliyor. Eğer bu iddia doğru ise çok vahim bir durumla karşı karşıyayız. Henüz hiçbir şeyin farkında olmayan bu küçük çocukların psikolojisini bozmaya kimsenin hakkı yok. Meclis'e sunduğum soru önergesinde bu iddianın da cevaplanmasını Sayın Bakan'dan istedim. Umarım en kısa zamanda bu iddialara cevap verilir ve bizler de kamuoyuyla paylaşırız" dedi.