Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, bugün dünya nüfusunun durum raporunu açıkladı. Bu yılın teması da 10 yaşındaki kız çocuklara yatırım yapmak oldu. Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan 10 yaşındaki kız çocuğunun eğitimini, ihtiyaçlarını üstlenerek, bu çocukları 10 yıl boyunca izleyecek. BM, böylece sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin nerelere geldiğini gözden geçirmeyi planlarken, diğer taraftan cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlıyor.

azize2

DÜNYADAKİ 10 KIZ ÇOCUĞUNDAN BİRİ OLDU


10 yaşındaki Azize Önay da BM'nin dünyanın farklı ülkelerinden seçtiği 10 kız çocuktan biri oldu. Azize, ailesi tarım işçisi olduğu için hayatının sekiz ayını Eskişehir'in Alpu ilçesindeki çadırlarda, dört ayını da memleki Şanlıurfa'da geçiriyor. Geçen yıl hayata geçirilen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi'nin beraber yürüttüğü 'Göç Okulu' projesiyle kurulan konteynır okulda 5'inci sınıfa giden Azize, hedefleri, başarısı ve sıradışılığıyla öğretmenlerin dikkatini çekmiş. Doktor olmak istediğini söyleyen ve eğitim hayatı boyunca Birleşmiş Milletler tarafından desteklenecek olan Azize, hem kardeşlerine bakıyor, çamaşır yıkıyor hem de okuluna devam ediyor.

azize3

“HUZURLU BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORUM”


“Mutlu bir dünyada yaşamak istiyorum” diyen Azize, büyüdüğünde hayallerinin gerçekleşmesini istediğini belirterek, “”Büyüdüğümde en az bir meslek sahibi olmak istiyorum. Huzurlu bir dünyada yaşamak istiyorum. Bütün okulları okumak istiyorum. Ya öğretmen ya doktor olmak istiyorum. Anne babamdan beni okutsunlar istiyorum. Sizden de destek olmanızı istiyorum. Benden sonra da, küçük kardeşlerime de destek olmanızı istiyorum” diye konuşuyor.

Diğer yandan Türkiye'de Azize Önay gibi zor koşullar altında yaşayan çok başarılı çocuklar bulunuyor. Bu çocuklar bir taraftan ev işleri, bir taraftan kardeşlerinin bakımıyla ilgilenirken, diğer yandan da eğitimine devam etmek zorunda. Hatta bazı çocukların okulda, küçük kardeşlerini kucaklarına alarak ders yaptığı dahi görülüyor. Ancak bazı kız çocukları bu koşullara bile sahip olamıyor ve çocuk yaşta evlenmek zorunda kalıyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler'in hayata geçirdiği bu özel uygulamaları, ülkemizde de geleceğimize sahip çıkmak adına bizlerin yapması gerekiyor.