ODTÜ'nün 60. yılını kutlayan rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar,Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında daha üst sıralarda yer alması gerektiğini ve bunun için de araştırmaya daha fazla kaynak ayrılması gerektiğine dikkat çekti.


60. eğitim öğretim yılını kutlayan ODTÜ’nün rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar,  “Dünya üniversiteleriyle rekabetin yolu araştırmadan geçiyor” dedi.


Gerçekleştirdiği ilkler ile birçok alanda izlenen ve örnek alınan ODTÜ, 60. yaşını kutluyor. Prof. Dr. Ahmet Acar, Türkiye’nin lider üniversitelerinden biri olduklarını belirterek, “Türkiye’de her geçen yıl üniversite sayısı artıyor ve birçok üniversite, ön lisans/lisans düzeyinde eğitim veriyor. Araştırmaya, bilimselliğe, yüksek lisans ve doktora eğitimine ağırlık veren üniversitelerle yalnızca ön lisans/lisans düzeyinde eğitim veren üniversiteler aynı değil, kaynaklar dağıtılırken yalnızca öğrenci sayısının kriter olarak alınması doğru değil” dedi.

"ÜNİVERSİTE&SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÜLKE GELİŞİMİNE DE KATKI SAĞLAYACAK"

Üniversitelerin araştırmaya daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizen Acar, “ODTÜ gibi araştırmaya önem veren, üniversitelere ve sanayiye araştırmacı yetiştiren üniversiteler, biraz da kendi kaynaklarını kendisi üretmek durumundalar. Bugün ODTÜ’de toplam harcamalarımızın %25-30’unu kendi geliştirdiğimiz ve çok büyük bir payı AB fonları gibi projelerden gelen kaynaklardan sağlıyoruz” dedi. Rektör Acar ayrıca, Türkiye’nin verimlilik bazında rekabet eden bir ülke konumundan, inovasyona dayalı rekabet ortamına ayak uydurmaya çalışan bir ülke konumuna geçmeye çalıştığını ve bu anlamda üniversite & sanayi işbirliğinin ülke gelişimine de katkı sağlayacağını ifade etti.



"SANAYİ VE KAMU BİLİMİ İHMAL EDİYOR" 

ODTÜ bünyesinde faaliyet gösteren ve büyük bölümü Kalkınma Bakanlığı tarafından çeşitli projeleriyle desteklenen bilim merkezlerinin yöneticileri ise, Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak birçok yeni buluşun olduğunu ancak üretim maliyeti ve bekleme sürelerinden dolayı sanayinin ve kamunun bilimi ithal ettiğini belirtti.

4 YIL ÜST ÜSTE  EN İYİ TEKNOKENT ÜNVANI!

Türkiye’nin ilk Teknokent’i olan ve “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” tarafından 4 yıl üst üste “En İyi Teknokent” unvanını kazanan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, “ ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde teknoloji odaklı firmalarımızın gelişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’de temelleri atılan girişimcilerimize destek oluyor, henüz yolun başında olan birçok firmamızı San Francisco’da, Silikon Vadisi’nin içerisinde yer alan T-Jump Merkezimize gönderiyor ve orada melek yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyoruz. Girişimcilerimiz en büyük sorunu ürünlerini ticarileştirirken yaşıyor. Hem buna çözüm bulmak hem de girişimcilerimize Silikon Vadisi deneyimi yaşatmak için her yıl 10’un üzerinde girişimcimizi T-Jump’a götürüyor ve geliştirdikleri teknolojiyi ticarileştirmeleri açısından yanlarında yer alıyoruz” dedi.

"OBAMA'NIN SİBER GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAN ŞİRKETİ TÜRKİYE'YE TAŞIDIK"

ODTÜ TEKNOKENT bünyesi içerisinde Arçelik, Aselsan gibi farklı sektörlerden birçok büyük oyuncunun olduğunu ve girişimcilerin birçok farklı alanda deneyim yaşayabileceklerini aktaran Kızıltaş, “Büyük firmaların yanı sıra, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden çıkmış ve bugün yüzlerce milyon dolarlık şirketler haline gelmiş girişimci birçok şirketimiz de var. Örnek vermek gerekirse Onedio.com ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden bambaşka bir fikirle yola çıkmış ama yönlendirmelerimizle bugünkü niteliğine ulaşmış bir şirket. Yine “Udemy” adında başka bir firmamız, online eğitim alt yapısı alanında kurulan ve bugün dünyada 10 milyondan fazla kullanıcısı olan bir eğitim platformu konumunda bulunuyor. ODTÜ TEKNOKENT olarak en büyük amacımız, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden çıkacak milyar dolarlık bir şirket oluşturmak” şeklinde konuştu.
ODTÜ TEKNOKENT, yalnızca Türkiye’deki teknoloji odaklı şirketleri değil, San Francisco’daki teknoloji geliştirme merkezi T-Jump vasıtasıyla da, yurt dışında ve özellikle ABD’de bulunan Türk girişimcileri ülkemize çekmek için çalışıyor. ABD Başkanı Baracak Obama’nın seçim kampanyası döneminde siber güvenliğini sağlayan ve bu alanda dünyaca ünlü bir şirket olan Comodo, ODTÜ TEKNOKENT’in girişimleriyle merkezini Türkiye’ye taşıdı.



‘İLK’LERİN ÜNİVERSİTESİ ODTÜ

Gerçekleştirdiği ilkler ile, ODTÜ birçok alanda izlenen ve örnek alınan üniversite oldu.

İşte ODTÜ’nün İlkleri:

1956 Yabancı Dilde Eğitim
1956 İlk Üniversite Kütüphanesi
1966 İlk Yerli Roket
1968 ODTÜ Arkeoloji Müzesi
1976 ODTÜ Güneşevi
1979 İlk Süpersonik Rüzgâr Tüneli
1987 İlk Teknokent
1989 İlk Prototip Robot
1990 Fiber Optik Yerleşke Ağı
1992 İlk Bilgisayar Destekli Tasarım
1993 Türkiye’nin İlk İnternet Bağlantısı
1994 İlk ABET Akreditasyonu
1996 İnternet’ten Radyo Yayını
1998 İnternet’ten TV Yayını Yapan İlk Üniversite
1998 İnternet’e Dayalı İlk Uzaktan Öğretim Programı
2000 Türkiye’nin ilk Teknokent’ini kuran üniversite
2000 İlk kablosuz ağ ve megabit ethernet ağı
2002 Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nı başlatan üniversite
2003 ODTÜ Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu
2005 Kuzey Kıbrıs Kampusu: Türkiye’nin yurt dışında kampus kuran ilk üniversitesi
2006 Sanayi Tezleri (SanTez) uygulamasını başlatan üniversite
2008 Konfüçyüs Merkezi
2011 ODTÜ Rüzgâr Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (RÜZGEM), Türkiye’de rüzgâr enerjisi alanındaki ilk araştırma merkezi
2013 ODTÜ Merkez Laboratuvarı (MERLAB), Türkiye’de uluslararası akreditasyona sahip olan malzeme ve biyoteknoloji alanındaki ilk üniversite merkez laboratuvarı
2014 Times Higher Education tarafından dünyanın en iyi ilk 100 üniversitesi arasına giren ilk Türk üniversitesi
2015 Hem Oşinografik hem de Meteorolojik verileri ölçebilen şamandıra (ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen DEKOSİM)