Avrupa Birliği tarafından Avrupa'nın değişik bölgelerindeki toplam 79 şehirde gerçekleştirilen ‘yaşam kalitesi ve memnuniyet’ konulu araştırmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmada 'eğitimden memnuniyetsizlikte' ilk 10'da Türkiye'den 3 kent var.

Araştırmada 'eğitim hizmetlerinden memnuniyet' alanında da Türkiye şehirleri son sırada yer aldı. Eğitimden memnuniyetsizlikte ilk 10'da Türkiye'den 3 kent var.


Avrupa Birliği'nin (AB) resmi araştırma kuruluşu Eurobarometer tarafından yapılan 'Avrupa kentlerinde yaşam kalitesi' konulu araştırmaya göre içinde yaşayanların en az memnun olduğu şehir İstanbul. Oslo ve Zürih ise memnuniyet oranının en yüksek olduğu şehirler oldu.

Eğitim, kamu taşımacılığı, sağlık, spor faaliyetleri, park ve yeşil alanlar, sokaklar ve binalar başta olmak üzere şehirlerin birçok değişik konuda değerlendirildiği araştırmada Türkiye’den İstanbul, Diyarbakır, Ankara ve Antalya yer aldı. İstanbul bütün şehirlerin gerisinde kalarak sonuncu oldu. İstanbulluların yüzde 65’i yaşadıkları şehirden memnun olduğunu ifade etti.

Araştırmada sadece 6 şehirde memnuniyet oranı yüzde 80’in altında kaldı. Söz konusu oran; Diyabakır’da yüzde 86, Ankara’da yüzde 83, Antalya’da ise yüzde 92 olarak belirlendi.


Söz konusu araştırma daha önce 2012 yılında yapılmıştı. İstanbul 2012 yılına oranla memnuniyetsizliğin en çok arttığı (yüzde 14) şehirlerden biri oldu. 2012 yılında İstanbul’da memnuniyet oranı yüzde 79 olarak belirlenmişti.

Araştırmada 'eğitim hizmetlerinden memnuniyet' alanında da Türkiye şehirleri son sırada yer aldı. Eğitimden memnuniyetsizlikte ilk 10'da Türkiye'den 3 kent var.

Eğitimden memnuniyetin yüzde 50'nin altında kaldığı üç şehirden ikisi yüzde 47'lik oranlarla İstanbul ve Diyarbakır.

EĞİTİMDE İSTANBUL VE DİYARBAKIR LİSTENİN SONUNDA


Araştırmada şehir sakinlerinin şehirde verilen eğitim konusundaki memnuniyetleri de inceleniyor. Buna göre 79 şehir arasında eğitimden memnuniyet oranının en düşük olduğu iki şehir İstanbul ve Diyarbakır. Bu iki şehirde yaşayanların sadece yüzde 47’si şehirde verilen eğitimden memnun.