Murat AYDIN / egitim@sozcu.com.tr

Türkiye’de eğitim sistemi üzerinde sürekli oynanması öğrencilerin olduğu gibi ebeveynlerin de ruh sağlığını bozuyor.

Türkiye’de eğitim sistemi üzerinde sürekli oynanması öğrencilerin olduğu gibi ebeveynlerin de ruh sağlığını bozuyor.


Sınav maratonunda yorulan çocuklar başarılı olmak için çaba sarf ederken, aileler de çocuklarının başarısı için onları nasıl yönlendireceğini, bazı durumlar karşısında ne diyeceğini şaşırıyor.

Ankara’dan arayan bir okuyucumuz, çocuğunun sınav stresiyle okula gitmediğini ve evde ders çalışıp sınava hazırlandığını söyledi. Veli, çocuğunun devamsızlıktan sınıfta kalacağı kaygısını yaşıyor.

Evet, geçmişte yani 2015 öncesi derslerinde başarılı olan öğrencilerin devam-
sızlığına rağmen üniversite veya TEOG sınavını kazanması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı genelgesiyle sınıfını geçmesi sağlandı. O zaman mazeretsiz devamsızlık hakkı 20 gün, mazeretli 45 gündü. 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında devamsızlıkla ilgili yönetmelik değişikliği yapıldı. Şu anda devamsızlık 10 gün. Yani mazeretsiz olarak 10 gün okula devamsızlık yapan öğrenci direkt sınıfta kalıyor. Bu, mazeretle 30 gün. Önceki sistemde öğrencinin veli oluruyla yaptığı devamsızlık 45 gün sayılabiliyordu, ancak yeni yönetmelik bunu kaldırıyor. Onun için siz siz olun okula devamsızlık yapmayın.


Eğitimciler, 4+4+4 ile birlikte Anadolu liselerinin hazırlık sınıflarının kapatılmasının yabancı dil eğitimini ciddi anlamda aksattığını vurguluyor.


EĞİTİMİN AMACI CAHİLLİĞİN YOK EDİLMESİDİR

Sürekli eğitim sisteminin aksiliklerinden bahsediyoruz. Dershanelere ihtiyacı ortadan kaldırmadan dershaneleri kaldırmak bir işe yaramıyor. Bunu herkes iyi gördü. Eskiden dershanelerden Fethullah Gülen cemaatinin yararlandığını öne süren iktidarın yanlısı ve yakını vakıflar o alanda boşluk doldurmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Bir taraftan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV belediyelerin imkanlarını kullanarak her yerde yurt açarken, bir taraftan AKP’li belediyeler TEOG, LYS ve YGS sınavları için kurslar açıyor.

TÜRGEV için İstanbul’daki AKP’li belediyelerin neredeyse hepsinin bina kiralayıp tahsis yaptığı öne sürülüyor. 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte Anadolu liselerinin hazırlık sınıflarının kapatılmasının yabancı dil eğitimini ciddi anlamda aksattığı eğitimciler tarafından dile getiriliyor. Yeni sistemle birlikte tüm liselerin adı Anadolu oldu. Ama sıradan bir lise oldu. Nasıl ki Türkiye’nin her iline üniversite kurulması gibi. Her ilde üniversite mi, nitelikli eğitim öğretim veren kurumlar mı?

Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi;

Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel amacı, cahilliğin yok edilmesidir. Milli Eğitim’in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlaklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılapçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.