Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yönetiminin büyük destek olduğu görme engelli öğrencisi Eda Aslan, azmi ile herkese örnek oluyor. Karşılaştırmalı Edebiyat ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerini okuyan öğrenci sosyal projelerin içinde de daima yer alıyor.

Anne karnında gözlerini kaybeden Eda Aslan (26), Antalya’dan 6 yıl önce kazanmış olduğu Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünü okumak için Eskişehir Osmangazi Üniversitesine geldi. Aslan, görme engeli olduğu için ilk yıllarda biraz derslerinde zorlandı. Ancak Eda Aslan yılmadı. Arkadaşları ve öğretmenlerinden yardım aldı. Eda için kitaplar ses kaydına okundu. Öğretmenler Eda Aslan için ders notlarını ayrı hazırladı. Üniversite yönetimi ise Eda’nın daha uygun koşullarda eğitim görmesi için gerek sınıfını değiştirdi, gerekse eve gidip gelmesinde yardımcı oldu. Eda, okula alışmasının ardından girdiği sınav sonrasında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü kazandı. O bölümde de kitaplarının sesli anlatımlarını dinleyen azimli öğrenci 4’üncü sınıfa kadar ilerledi. İki bölümün de de son sınıf öğrencisi olan Eda Aslan’ın amacı diplomat olmak. Aslan, Engelliler Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştirerek, diğer arkadaşlarına da örnek oldu.

aslan2

“KİTAP OKUYABİLMEK ÇOK AYRI BİR DUYGU OLMALI”


Görme engelli öğrencilerin Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde oldukça fazla sıkıntı yaşadığını belirten Eda Aslan, “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü öğrencisiyim. Eskişehir’de okulum uzadığı için altıncı yılım. Ben yaşadığım sıkıntıları hocalarım ve arkadaşlarım sayesinde atlatıyorum. Derslerime bir cihaz yardımı ve kitapları sesli olarak dinleyerek çalışıyorum. Ama kitabı okuyabilmek var. Parmaklarımızın o yazıları hissetmesi var. Okumak ile dinlemek arasında ki fark çok çok farklı. Ben Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde Uluslar arası İlişkilerde okuyorum. Burada da son sınıf öğrencisiyim. Okullarım bittiğinde Dışişleri Bakanlığı aday meslek memuru olmak istiyorum. Çünkü engelli gruplarının bir mesleğe odaklanmasını istemiyorum. Her meslek türünde bizi görmelerini istiyorum. Sadece senede bir gün değil her gün hatırlanmak istiyorum. Engelliler için koyulan kanunların uygulanmasını istiyorum. Hak olarak istiyorum, maddi olarak bir beklentim yok” dedi.

Osmangazi Üniversitesinin katkılarının kendisine çok fazla olduğunu belirten Aslan, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Üniversitenin engelliler konusunda oldukça yol kat ettiğini düşünüyorum. Benim için ders notlarımı okuyacak öğrenciyi bulabiliyorlar. Öğretmenlerim ise ders notlarını benim için hazırlamaya çalışıyorlar. Bu tür hazırlamaları benim için çok iyi oluyor. Evden okula yada okuldan eve giderken yanımda arkadaşım olmadığı zaman telefon ediyorum ve gelen araç beni evime yada okuluma götürüyor.”