Ayla ÖZDEMİR / SÖZCÜ EĞİTİM

Bakan Avcı,   "Millî Eğitim´de Sivil Toplumun Rolü" konulu konferansta konuştu. “2003 yılından 2016 şubat ayına kadar 542 bin 36 kadrolu öğretmen alındı. Örnek gösterilen Finlandiya'daki toplam öğretmen sayısı 55 bin, öğrenci sayısı da 550 bin. Yani biz 13 yılda 10 tane Finlandiya ekledik“ dedi.


'Mili Eğitim´de Sivil Toplumun Rolü' konulu konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "13 yılda 10 tane Finlandiya ekledik" ifadelerini kullandı.


'Mili Eğitim´de Sivil Toplumun Rolü' konulu konferansta konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uyguladığı eğitim modeliyle eğitim sistemini dünyanın örnek aldığı Finlandiya'yı 2003 yılından bu yana aldıkları kadrolu öğretmen sayısıyla geçtiklerini belirtti. Bakan Avcı "13 yılda 10 tane Finlandiya ekledik" dedi.

 

FİNLANDİYA'DA ÖĞRETMENLİK EN SAYGIN MESLEKLERDEN BİRİ!

Tüm dünyanın modelini örnek aldığı Finlandiya'da öğretmenlik ülkedeki en saygın mesleklerden biri. Ülkemizde ise öğretmenlik mesleği giderek itibarsızlaşıyor.


Sözcü yazarlarından Özlem Gürses, 'Kuzey Kutbu’nda bir demokrasi masalı' başlıklı yazısında eğitim sistemi ile eğitimin rüya ülkesi olmaya devam eden Finlandiya'yı ve Finlandiya mucizesini şöyle anlatıyor:

" Finlandiya, 1970’lere kadar ekonomi ve kalkınma anlamında Türkiye’yle çok benzer bir durumdaymış. Ama bugün geldikleri noktada, kişi başına düşen milli gelir bizimkinden 4 kat fazla. Herkes bu başarıda eğitimin etkisini anlatıyor. Finlandiya’nın mucizesi dünyanın en başarılı eğitim sistemine sahip olması.

Sert öğretmenler, çılgınlar gibi ders çalışılan okullar, ağır sınavlar geldiyse aklınıza çok yanıldınız! Tam tersine, Finlandiya’da uygulanan eğitim sisteminde kısa eğitim saatleri, bireyselliğe ve bağımsızlığa önem veren bir bakış açısı var. Öğrenciler eğitim programlarını kendileri tasarlıyor.


Zorunlu eğitime başlama yaşı 7. İlk altı yıl okullarda not verme zorunluluğu yok.Ödev de yok. Çünkü Fin eğitim sisteminde ders okulda öğreniliyor. Öğretmenlik ülkedeki en saygın mesleklerden biri. Eğitimcilerin tümü en az üniversite mezunu ve çoğunun yüksek lisansı var. Üstelik ülkede en yüksek maaş alan meslek grupları arasındalar."

Bakan Avcı'nın Finlandiya'nın eğitim sistemine atıfta bulunarak övündüğü konu ise 13 yılda aldıkları kadrolu öğretmen sayısı. Ülkemiz eğitim sisteminin "13 yılda 10 tane Finlandiya ekledik" masalından çok daha fazlasına ihtiyacı olduğu ortada.