Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde düzenlenen proje yarışmasında son sınıf öğrencileri sanayinin devlerinin gerçek sorunlarına ürettikleri çözümlerle kıyasıya yarıştı.

Bu yıl 27 projenin yarıştığı çalışmada birinciliği, gıda endüstrisinde sıcak satış sisteminde maliyetleri düşürerek performansı arttıran çalışmalarıyla, Zeynep Yaprak Beşik, Başak Erman, Deniz Berfin Karakoç, Yekta Jehat Mızraklı, Umut Müdüroğlu, Egehan Yanık’tan oluşan ekip kazandı.

Konuyu değerlendiren Endüstri Mühendisliği Bölümü, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Aktürk; Bu çalışmanın 22 yıl önce Türkiye’de Üniversite - Sanayi İşbirliğinin ilk örneği olarak; bir dersin sanayide uygulamalı çalışmaya dönüştürülmesi ile başladığını, son yıllarda da bir yarışma şekline dönüştüğünü belirtti.

Aktürk; “Havayolu şirketleri, dayanıklı tüketim malzemeleri, iletişim teknolojileri, savunma sanayi, gıda, uzay sanayi, otomotiv, mobilya sektörü, tekstil sektörü gibi hemen her sektörden büyük firmaların yer aldığını bu çalışmada, bir yıl boyunca son sınıf öğrencilerimiz, ekipler halinde, hocalarının rehberliğinde, firmalarının gerçek sorunlarına çözümler üretiyorlar.” dedi.

BİRİNCİ OLAN EKİP ABD'DE ÜLKEMİZİ TEMSİL EDECEK

Firmalar tarafından yoğun ilgi gören bu çalışmada,bugüne kadar bugüne kadar 86 endüstriyel firmayla 400'e yakın projenin gerçekleştirildiğini, öğrencilerin ortaya çıkardığı verim artışı nedeniyle önerilerinin çoğunlukla hemen uygulamaya konulduğunu, hatta uygulamayı bizzat gerçekleştirmeleri üzere iş teklifi aldıklarını anlatan Aktürk, şimdi birinci olan ekibin; endüstri mühendislerinin en prestijli birliği olan ABD merkezli INFORMS'daki yarışmaya davet edildiklerini ve ön elemelere katılmak üzere bu ülkeye gideceklerini söyledi .

Geçen sene ve önceki senelerde INFORMS’a katılan ekiplerin, dünyanın çok farklı ülkelerinden yarışan proje grupları arasında başarılı sonuçlar elde ettiklerini hatta bir birincilik ödülü kazandıklarını, bu seneki ekibin de başarılı sonuç alacağından umutlu olduklarını belirtti.